Dirigent ergert zich aan vetzucht musici

De eerste dirigent van het BBC Symphony Orchestra, de Amerikaan Leonard Slatkin, heeft problemen met zwaarlijvige musici. Vrouwelijke violisten met dikke bovenarmen en vrouwelijke orkestleden in broek die ,,die een tikkie te zwaar zijn in de achterafdeling'' zijn hem een doorn in het oog. Ook gruwt Slatkin van mannelijke musici met een te dikke duik op het podium.

Het Britse dagblad The Times meldt vandaag dat Slatkin wil dat alle dikke orkestleden zich zo kleden dat het zicht op hun lichamen niet afleidt van de muziek die ze voortbrengen. De dirigent meent dat vrouwen hun bovenarmen maar beter bedekt kunnen houden als ze viool spelen. ,,Je wilt toch niet te veel zien blubberen'', aldus Slatkin.

De Amerikaan, die al verscheidene malen het Nederlandse Concertgebouworkest leidde, mengt zich met zijn opmerkingen in een lopende discussie in Groot-Brittannië over de kleding van `klassieke' musici. Het Londens Philharmonisch Orkest staat zijn vrouwelijke leden toe een `politiek correcte' smoking te dragen. Het Schots Kamer Orkest is gezien het steeds jongere publiek al overgestapt op veelkleurige colbertjes. Alleen al bij de gedachte aan deze afwijkingen van het gebruikelijke kledingpatroon krijgt Slatkin koude rillingen.

De conservatieve opvattingen van de Amerikaanse dirigent hebben geleid tot boze reacties van vrouwelijke musici die menen dat de dirigent zijn boekje te buiten gaat. Maar volgens The Times kan het altijd nog erger. Een niet nader aangeduide dirigent zou volgens de krant de vrouwelijke leden van zijn orkest recent hebben opgedragen geen slipje meer te dragen omdat die de `lijn' van de bovenkleding zouden verstoren.

De krant neemt het in een hoofdartikel op voor de dikke musici: ,,Een te sober uniform kan vrouwen in de blazerssectie doen lijken op leden van het Leger des Heils.''