Crime passionel bij kwaliteitskrant

,,Recht spreken met je eigen handen hoort bij primitieve maatschappijen'', had de hoofdredacteur van de Braziliaanse kwaliteitskrant O Estado de São Paulo onlangs nog in een interview gezegd. Afgelopen zondag vermoordde hij met zijn eigen handen de chef van zijn economie-redactie. De 63-jarige hoofdredacteur loste een schot in de borstkas, en één in het hoofd van de 32-jarige Sandra Gomide. De politie van São Paulo zei gisteren uit te gaan van moord met voorbedachte rade.

Vier jaar lang hadden hoofdredacteur Antônio Pimenta en economie-chef Sandra Gomide een relatie. Twee maanden geleden zette de jonge vrouw er echter een punt achter. Pimenta werd zo kwaad dat hij Gomide op staande voet ontsloeg. Tegen de directie zei de hoofdredacteur dat hij haar had ontslagen omdat ze `incompetent' zou zijn.

Opmerkelijk is hoe ingehouden de Braziliaanse pers bericht over de moord bij het neusje van de journalistieke zalm van het land. Zelfs de meest geduchte concurrent, de Folha de São Paulo, doet niet anders dan de kwaliteiten van de concurrerende hoofdredacteur beschrijven: ,,Het licht van de hedendaagse Braziliaanse journalistiek'', zegt de Folha over de man die nu door de politie voor moord wordt gezocht. ,,Een zeer gerespecteerde collega'', schrijft ook de directie van O Estado de S. Paulo over zijn voortvluchtige hoofdredacteur. En de moord is, volgens de directie: ,,Een tragedie, waarin twee van onze beste vrienden zijn betrokken.''

Wijlen economie-chef Sandra Gomide zag dat anders. Ze vond Pimenta op het laatst een `stom rund'. ,,Hij had gezegd dat hij zou zorgen dat Sandra van niemand anders zou zijn, als zij hem verliet'', vertelde de vader van Sandra Gomide gisteren op de begrafenis van zijn dochter. Volgens vader Gomide werd zijn dochter door Pimenta ernstig bedreigd. Vorige week nog brak de hoofdredacteur bij haar in. Ook toen trok hij een pistool. Hij eiste dat ze de cadeautjes teruggaf die hij haar tijdens hun relatie had gegeven. Pimenta sloeg de journaliste, waarop zij aangifte deed bij de politie. Volgens onderzoeker Roberto Martins van het Braziliaanse Instituut voor Toegepaste Economie (IPEA) zijn patriarchale verhoudingen op het werk nog steeds een wezenskenmerk van Brazilië. Sinds de plantage-tijd is intimidatie en seksueel geweld door bazen een gewoonte gebleven. Brazilië heeft goede, leesbare, en redelijk onafhankelijke kranten.

    • Marjon van Royen