Britse politie stopt vorig jaar vrijgelaten terrorist weer in cel

Johnny Adair, de voormalige leider van de protestantse guerrillagroepering UFF in Noord-Ierland, is gisteren opnieuw gevangen gezet. Dat is gebeurd op last van de Britse regering.

Londen liet weten dat Adair (36) opnieuw gevangen is gezet als waarschuwing aan het adres van degenen die het fragiele vredesproces tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland in gevaar brengen.

Adair, bijgenaamd `Mad Dog', werd eerder veroordeeld voor zijn aandeel in terreuraanslagen. Vorig jaar september werd hij voorwaardelijk vrijgelaten uit de zwaarbewaakte Maze-gevangenis in het kader van het vredesakkoord dat op Goede Vrijdag in het voorjaar van 1998 werd bereikt.

De hernieuwde arrestatie volgde op het toenemende geweld tussen rivaliserende protestantse milities de afgelopen dagen in de hoofdstad Belfast. Daarbij kwamen maandag nog twee mensen om het leven.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Peter Mandelson, zei dat hij tot opschorting van Adairs vrijlating had besloten op advies van de politie. Veiligheidsmedewerkers zouden hem gisterochtend uitvoerig hebben ingelicht over Adairs gedrag. ,,We hebben hier te maken met een man die zich gedroeg alsof hij onaantastbaar is'', aldus Mandelson. Hij voegde daar op Sky Television aan toe dat Adair ,,met zijn opschepperij voor tv-camera's'' had ,,aangezet tot geweld, zich boven de wet had geplaatst, het vertrouwen in de wet had ondermijnd en een bedreiging vormde voor de openbare veiligheid''.

Ongeveer honderd aanhangers van de voormalige UFF-leider verzamelden zich gisteravond bij diens woning in de protestantse wijk rond Shankhill Road in Belfast om te protsteren tegen de arrestatie.

De belangrijkste protestantse partij in Noord-Ierland, de Ulster Unionist Party (UUP), de aanhouding van Adair. ,,Ik denk dat zijn arrestatie door veel fatsoenlijke mensen wordt verwelkomd. Zij zullen opgelucht zijn wanneer de leiders van mafia-achtig geweld uit hun midden verdwijnen'', zei Ken Maginnis van de UUP op de Britse tv-zender BBC.

Andere protestantse politici die contacten onderhouden met de protestantse terreurgroepen waarschuwden dat Adairs arrestatie meer geweld kan uitlokken. ,,Men is daar erg boos over'', aldus voorzitter John White van de Ulster Democratic Party.