Beleggers blij met cijfers uitgever VNU

Uitgever VNU was vanmorgen een van de grootste stijgers op een voor het overige nogal matte Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers waren blij verrast door de halfjaarcijfers.

De koers van VNU steeg met 2,2 procent tot 58,40 euro rondom het middaguur en stond vanmorgen zelfs even op 58,95 euro. Daarmee bleef het aandeel overigens ver verwijderd van de hoogste koers dit jaar, 80,75 euro in februari.

Zonder goodwill, rentelasten en belastingen steeg de nettowinst van VNU met 21 procent tot 167 miljoen euro. Dat was boven de hoogste raming van analisten. De nettowinst uit gewone bedrijfsvoering, voor buitengewone resultaten, daalde overigens met 18 procent tot 92 miljoen euro (202,4 miljoen gulden). VNU had in de eerste helft van 2000 ook een meevaller van 578 miljoen euro: de boekwinst op de verkoop van zijn regionale kranten, waaronder BN De Stem en de Gelderlander, aan de Apeldoornse uitgever Wegener. Wegener zei vanmorgen een stijging van de winst per aandeel met 3 procent te verwachten.

De beurs als geheel deed het matig en zag de aanvankelijke hoop om de 700 punten-grens te doorbreken snel vervagen. De AEX-index stond rondom het middaguur 2,1 punten lager op 693,9 punten. De beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs verging het evenmin voorspoedig. Ze verloren alledrie ongeveer een half procent.

In Amsterdam was KPN opnieuw de grootste verliezer van de beurs met een daling tot een nieuw laagterecord van dit jaar op 29,10 euro. Rondom het middaguur stond de koers op 29,30 euro, een daling van 3 procent. KPN was ook het meest verhandelde fonds, met een omzet van 7,7 miljoen stukken. Het Nederlandse telefoniebedrijf lijdt nog steeds onder de dure UMTS-licenties die het in Duitsland verwierf en onder het plotseling afscheid van partner Hutchison.

De Nederlandse telecomreus sleurde ook andere Nieuwe-Economiebedrijven mee naar beneden. UPC en Versatel verloren beide dik 5 procent. UPC noteerde 1,10 euro minder op 27,30 euro. Versatel zakte 1,65 euro naar 27,05.

Alleen de klassieke fondsen wisten zich omhoog te werken. ABN Amro won 1,3 procent, Buhrmann 0,5 procent en postbedrijf TPG 0,4 procent. Andere winnaars waren Aegon en Numico.

Corus was binnen de Oude Economie een uitzondering met een koersdaling van bijna 6 procent tot 1,12 euro, bij grote omzetten. Dat kwam door een rapport van de bank CS First Boston, dat de winstverwachtingen voor Corus verlaagde op grond van de ontwikkelingen op de staalmarkt.

Midkapfonds Randstad verloor ondanks goede halfjaarcijfers terrein. ,,Het bedrijfsresultaat bleef te ver achter op de omzetgroei. Bovendien is Randstad terughoudend over de rest van 2000, waarschijnlijk omdat de groei in Nederland en België eruit is'', verklaarde een analist het verlies van 6,5 procent op 36 euro.