Ajax bezorgt Hesp pijnlijke rentree

Het decor in de Arena verschilde voor doelman Ruud Hesp niet eens zo wezenlijk met de ambiance, die hij de afgelopen drie jaar in Spanje gewend was. Maar in mentaal opzicht zal de 34-jarige keeper zijn transfer van Barcelona naar Fortuna Sittard als een val in het ravijn hebben ervaren. Een even frivool als wisselvallig Ajax stelde zich gisteravond met een 5-0 overwinning op het zwakke Fortuna nog bescheiden op, want Hesp had bij zijn terugkeer in Nederland ook tien keer kunnen worden gepasseerd.

De glimlach op zijn gezicht had dan ook een geforceerd karakter, al viel Hesp niets te verwijten. Toch zal de Limburgse routinier met gemengde gevoelens hebben geconstateerd dat hij verdedigers van het kaliber Volmer, Roest en Geerinckx beter niet kan vergelijken met voormalige ploeggenoten als Frank de Boer en Michael Reiziger. Zo naiëf en onbeholpen voerde Fortuna de zônedekking uit dat Ajax ook zijn eerste competitiewedstrijd als een training mocht opvatten. Achter een gebrekkige communicatie met zijn nieuwe teamgenoten wenste Hesp zich dan ook niet te verschuilen.

Tot twee keer toe wierp de schutterende Volmer zich bij de derde goal van Ajax op als aangever van de matige Arveladze, die na een foute terugspeelbal van de voorstopper van Fortuna ook nog hulp kreeg op de doellijn. Een minuut later leverde het eerste balcontact van invaller Hosé al een treffer op, toen de spits na een voorzet van Van der Meyde geen enkele verdediger van Fortuna op zijn weg vond. Moedeloos moet Hesp zijn geworden van zoveel onkunde in de defensie van Fortuna, dat hem na zijn sportieve carrière een baan als commercieel directeur in het vooruitzicht stelde.

Desondanks wekte de routinier gisteravond niet de indruk nu al naar die functie uit te kijken. Hesp is de Limburgers immers dankbaar dat ze hem uit zijn isolement bij Barcelona hadden verlost. ,,Ik heb bij Barcelona drie fantastische jaren beleefd'', zei hij. ,,Ik ben twee keer kampioen van Spanje geworden en ik heb de Super Cup gewonnen. Dat neemt niemand me meer af. Ik heb het alleen de afgelopen maanden moeilijk gehad.''

Coach Louis van Gaal nam in zijn val niet alleen voorzitter Núñez mee, maar ook zijn Nederlandse doelman. ,,Van hogerhand werd besloten dat ik moest vertrekken'', zei Hesp. ,,Ik had graag willen concurreren met Dutruel en Arnau. Maar het bestuur liet me weten dat ik op de tribune moest zitten, hoe goed ik ook zou trainen. Ik besef dat Fortuna een flinke stap terug is. Maar deze club deed me een aanbieding, waaruit veel respect sprak. Natuurlijk is het vervelend voor mijn collega Mark Zegers dat hij nu op de bank zit. Maar zo gaat dat in het voetbal.''

Met enkele knappe reddingen voorkwam Hesp zelfs een totale afgang voor het zwakke Fortuna, waar Henk Duut een pijnlijk debuut maakte als hoofdtrainer in het betaalde voetbal. De voormalige assistent van de naar Feyenoord vertrokken Bert van Marwijk bleek gisteravond wel het verfoeilijke voetbaljargon (`goed knijpen') te beheersen, maar op tactisch gebied kan Duut nog wel enige scholing gebruiken. Ajax kon het zichzelf verwijten dat het de karikatuur van een wedstrijd pas in het laatste kwartier definitief besliste. Al in de 9de minuut was Arveladze het eindstation van een knappe combinatie met Witschge en Knopper, die Hesp vervolgens pas in de 57ste minuut opnieuw passeerde: 2-0.

Hoewel Ajax bijna een uur lang in een te traag tempo speelde en in die fase even leek op het dolende elftal van Jan Wouters was het onbegrijpelijk dat de F-Side bij herhaling schreeuwde om de terugkeer van materiaalman Sjakie Wolfs in de dug-out. Het Ajax van trainer Co Adriaanse is nu al een verademing in vergelijking met het zichzelf verloochenende team van zijn ontslagen voorganger. De jeugd heeft Ajax een nieuwe impuls gegeven, al dankt het zijn wederopstanding voor een groot deel aan het soms magistrale spel van een routinier. De 31-jarige Richard Witschge presenteert zich voorlopig als de patron van Ajax, die met een penseel de aanvalslijnen uitzet.

Met het rugnummer 8 speelt Witschge voor de verdedigende trojka Vierklau, Chivu en Bergd⊘lmo, hoewel die positie aanvankelijk was bestemd voor de met coach Adriaanse van Willem II naar Ajax verhuisde Galásek. De Tsjech fungeert nu rechts op het middenveld in feite als meesterknecht van Witschge, waardoor de rechtsbenige aanvoerder Winter linkshalf is geworden. Mede dankzij Fortuna, dat een overdreven respect toonde voor Ajax, kon Witschge zich gisteravond heerlijk uitleven als spelbepaler met als hoogtepunt zijn briljante doelpunt in blessuretijd.

Fortuna snakte al naar het eindsignaal van arbiter Van Hulten, toen Witschge de bal op aangeven van invaller Wamberto met een kunstzinnig lobje over de graaiende vingers van doelman Hesp in het doel deponeerde: 5-0. Bondscoach Louis van Gaal had het enkele weken geleden nog gezegd tegen zijn vroegere pupil. ,,Op vier hè, Richard, dat is jouw positie'', citeerde Witschge de voormalige coach van Ajax. En lachend: ,,Louis had me daar al eerder neergezet tegen Juventus. Toen werd ik weggespeeld door Zidane, maar ik voel me nu prettig in deze rol.''

Hoewel Witschge te vaak verzuimde de bal één keer te raken, gunt zijn coach Adriaanse hem alle vrijheid. ,,Op zijn leeftijd kan ik het spel van Witschge niet meer veranderen'', zei Adriaanse. ,,Je moet Richard zijn intuïtie en zijn gevoel laten volgen, dan is hij op zijn best.'' Na een moeizaam seizoen vol blessureleed heeft Witschge ook zijn flair hervonden. Hij stelde na de royale zege op Fortuna meteen de bescheiden doelstelling van zijn trainer bij. ,,Een plaats bij de eerste vijf? Ben je gek? Ajax moet altijd voor de titel gaan, met minder neem ik geen genoegen.''

    • Robèrt Misset