Aantal WAO'ers daalt licht

Het aantal mensen dat een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt is voor het eerst sinds begin 1998 licht gedaald. Ten opzichte van vorige maand is het aantal WAO'ers met 200 afgenomen tot 924.300 personen. Dat meldt het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (Lisv) in zijn maandelijkse rapportage. Het Lisv wil niet van een trendbreuk spreken, omdat de daling hoogstwaarschijnlijk het gevolg is van enkele wetswijzigingen.

Gedetineerden krijgen sinds mei dit jaar geen uitkering meer en emigranten die naar niet-EU-landen verhuizen waar Nederland geen sociaal verdrag mee heeft gesloten, verliezen het recht op een uitkering. De daling is dan ook eenmalig, verwacht het Lisv.

Hoewel het aantal personen licht is gedaald, is het aantal uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid stabiel gebleven op 935.600. Eén persoon kan meerdere uitkeringen krijgen.