Zwitserse bankiers: dictators niet in ban

De Zwitserse bankiers willen geen zwart geld uit het buitenland aantrekken, maar ze zijn fel tegen het weren van buitenlandse politici die een bankrekening aanvragen.

,,Wij willen geen geld van dictators, dat hebben we niet nodig'', zei Beat Hubacher, Hoofd Strategische Planning van Credit Suisse gisteren op een vergadering van de Zwitserse bankiersvereniging. Maar een verbod op het accepteren van deposito's van nog actieve politici wordt niet voorzien en is zou ook niet te handhaven zijn, aldus Hubacher. ,,Er is geen zwarte lijst opgesteld'', voegde hij daaraan toe.

Volgens Georg Krayer, voorzitter van de bankiersvereniging, ,,is Zwitserland noch een belastingparadijs, noch is het onwillig om mee te werken in het gevecht tegen het witwassen van zwart geld.''

Een wijziging van de Zwitserse wet op het bankgeheim die in 1998 werd ingevoerd, verplicht bankiers en andere financiële instellingen om verdachte transacties te melden aan de toezichthoudende autoriteiten (de Centrale Bank) en de rekeningen van betrokkenen te blokkeren.

Die wijziging volgde op een periode waarin de bankiers in verlegenheid werden gebracht door enorme deposito's van vroegere machthebbers zoals de Philippijnse president Marco en de Zaïreese dictator Mobutu.

Een van de vetste rekeningen betreft de circa 550 miljoen dollar, door de overleden Nigeriaanse dictator Abacha op een Zwitserse bank gestald, een rekening die sinds 1998 is geblokkeerd. Ook Luxemburg, Groot-Brittannië en Lichtenstein hebben rekeningen van Abacha geblokkeerd. Credit Suisse, de bank die de hoogste depositorekening van Abacha beheert, heeft een test voor ,,politieke figuren'' ontwikkeld, aldus Beat Hubacher.

De bankiers zijn tevreden met de overeenkomst die in juni tussen Zwitserland en de lidstaten van de Europese Unie is gesloten, om informatie uit te wisselen teneinde belastingheffing mogelijk te maken op de rente-inkomsten van buitenlanders die in Zwitserland een rekening aanhouden.

De Zwitserse regering verklaarde zich bereid tot samenwerking met de EU om de belastingheffing te regelen, maar weigerde elke wijziging van de wetgeving op het bankgeheim.