Weer drie man aangehouden in `Dover'-zaak

Justitie heeft gisteren in Rotterdam een Brit, B., gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van 58 Chinese illegalen, die in juni in het Britse Dover werden aangetroffen in een Nederlandse vrachtwagen.

Vorige week zijn in de Rotterdamse regio twee andere Nederlandse verdachten aangehouden, zo is bevestigd door een betrokkene bij het onderzoek. De Brit wordt ervan verdacht verbindingsman te zijn geweest tussen de Nederlandse en Britse tak van de misdaadorganisatie die het fatale Dover-transport voor zijn rekening nam. De organisatie wordt van ten minste drie andere Chinezen-transporten naar Groot-Brittannië verdacht.

Justitie heeft inmiddels, dankzij bekentenissen van eerdere arrestanten, een vrijwel volledig beeld van de internationale vertakkingen van de smokkelorganisatie, aldus de betrokkene bij het onderzoek. Het gaat daarbij om Turkse, Britse en Chinese organisatoren en hun handlangers, die veelal in Nederland actief zijn.

De gisteren aangehouden Brit, woonachtig in een voorstad van Rotterdam, ontkent overigens iedere betrokkenheid. Volgens zijn advocaat, G. Szegedi, ,,moeten zijn persoonsgegevens zijn gebruikt bij transacties in het internationale handelsverkeer waar mijn cliënt volledig buiten staat''. De andere twee recent aangehouden personen, Nederlanders uit de Rotterdamse regio, worden ervan verdacht hulp te hebben geboden aan eerdere smokkeltransporten door onder meer busjes, dekladingen en containers te leveren.

In juni werden in Nederland al acht arrestaties verricht. Zeven personen verblijven nog altijd in voorlopige hechtenis.

In het Verenigd Koninkrijk zitten de Nederlandse chauffeur Perry W. en twee Chinese verdachten vast. W.'s vriend en collega Lammert N. legde in juli een volledige bekentenis over zijn betrokkenheid af. Ook wees hij de andere deelnemers in de Nederlandse tak van de bende aan. De hoofdverdachte van de Nederlandse tak, de 34-jarige in Turkije geboren O., is nog altijd voortvluchtig.

Volgens betrokkenen bij het onderzoek worden op korte termijn nieuwe aanhoudingen verwacht, binnen en buiten Nederland. Het onderzoek wordt evenwel gecompliceerd door grote zwijgzaamheid in Chinese kring in Nederland, mede door angst voor represailles. Enkele van de in juni aangehouden verdachten hebben in navolging van Lammert N. uitgebreide bekentenissen afgelegd. Daarbij draait het vooral om de connecties tussen in Turkije geboren Nederlanders, die de Hollandse tak van de bende leiden, en hun Chinese opdrachtgevers.

Het openbaar ministerie in Zwolle wilde vanmorgen geen commentaar geven op de nieuwe aanhoudingen. ,,Wij komen alleen naar buiten als dat een onderzoeksbelang dient'', aldus persofficier van justitie De Haas.

    • Tom-Jan Meeus