Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de Canadese milieuactivist Paul Watson die met zijn eigen `oorlogsschip' de Ocean Warrior de jaarlijkse walwisvangst voor de kust van de Faröer-eilanden wil stilleggen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de rechtszaak die acht gezinnen tegen de staat hebben aangespannen omdat zij niet in aanmerking willen komen voor een deel van de 700 miljoen die uitgekeerd wordt aan organisaties, joden en half-joden. Als gezinnen uit een gemengd joods huwelijk kwamen zij eerder niet in aanmerking voor de Uitkering Vervolgingsslachtoffers. Zij vinden dat de staat nu met twee maten meet. Ned.3, 22.34-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Spakenburg: Voetbal, vis, koek en kerk. Herhaling van de uitzending van vorig jaar over de veranderingen in christelijk Spakenburg en de vraag wie in Spakenburg eigenlijk de dienst uitmaakt: de God van de kerk of de god van de 24-uurs-economie. Wie maandag vers brood wil leveren moet op zondag gaan bakken. Afl.: De God van Spakenburg. Ned.3, 19.25-19.55u.

Zembla: De Olympische Spelen - Snelheid. Het verschil tussen goud en zilver op de honderd meter sprint is een kwestie van honderdsten van seconden. Wat moeten topsprinters als Maurice Green en Marion Jones doen én laten, om in Sydney juist dat tikkeltje sneller te gaan dan de concurrentie? Wetenschappers over de hele wereld zoeken naar het verschil tussen winnen en verliezen. Ned.3, 21.18-22.00u.

Brain story. Serie over de complexe chemie in het menselijk brein met vanavond een man die lijdt aan `blindzicht'. Zijn ogen functioneren maar hij is zich niet bewust van hetgeen zijn hersenen registreren. Als gevolg hiervan denkt hij dat hij blind is. BBC2, 22.00-22.50u.

Heilig vuur. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.36-23.07u.

Street love: Rosa vrouw van de straat. Slot van een tweeluik over Rosa die tegen wil en dank in de straatprostitutie van Mexico-Stad terechtkomt. Net5, 22.15-22.45u.

AMUSEMENT & DRAMA

. Warriors. Tweede deel van een Engelse dramaserie over Britse VN-militairen in Bosnië. De manschappen van het Britse bataljon zitten opgesloten in een moslimdorp en liggen onder vuur van Serviërs. Uiteindelijk komen ze uit de val en zijn getuige van grove gewelddadigheden tegen dorpsbewoners. Ned.1, 21.31-22.28u.

SPORT

Koplopers. Portret van autocoureur Niki Lauda. VRT, 20.55-21.45u.

Op weg naar Sydney. In deze vijfde aflevering staan de kleiduivenschieters Gijs van Beek en Eric Swinkels centraal. Swinkels droeg in 1988 in Seoul de Nederlandse vlag voor de Olympische ploeg. RTL5, 22.40-23.10u.

Studio NOS. Onder meer een reportage over het vervoer van de Olympische paarden naar Sydney. Ook een samenvatting van de eerste etappe in de Ronde van Nederland. Ned.2, 23.00-23.50u.

FILM

Le Jeune Marié (Bernard Stora, 1983, Frankrijk). Relatiefilm met Richard Berry als jonge metselaar Billy die zonder echt verliefd te zijn trouwt met Zoé Chauveau. Op zijn trouwdag ontmoet hij Brigitte Fossey en wordt terstond verliefd op haar. Er ontstaat een verhouding die zij echter wil verbreken. TV5, 18.15-19.55u.

. Basic Instinct (Paul Verhoeven, 1992, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.20-22.45u., met reclame.

Sharky's Machine (Burt Reynolds, 1991, VS). Rauwe en gewelddadige actietriller van en met Burt Reynolds als tegendraadse politieman die in een web van drugs, prostitutie en politieke corruptie verstrikt raakt. Veronica, 22.00-0.15u., met reclame.

. Mona Lisa (Neil Jordan, 1986, GB). Mooie rol voor Bob Hoskins (bekroond met prijs in Cannes en Oscarnominatie) in deze sfeervolle en gestileerde romantische thriller van regisseur Jordan (The Crying Game, The Butcher Boy). Na zeven jaar voor zijn gangsterbaas in de gevangenis te hebben gezeten wordt George afgescheept met een baantje als chauffeur van een van de favoriete callgirls van zijn baas (Michael Caine). Canvas, 23.00-0.40u.

Men at Work (Emilio Estevez, 1990, VS). Jaren tachtig meisjesidool Emilio Estevez schreef, regisseerde en speelde in deze film over twee vuilnismannen die in een container het lijk van een vermoorde politicus ontdekken. Estevez' halfbroer Charlie Sheen (beiden zoons van acteur Martin Sheen) speelt de belangrijkste bijrol. Ned.1, 23.07-0.44u.

Adolf Hitler - My Part in his Downfall (Norman Cohen, 1972, Engeland.) Autobiografische roman van Spike Milligan stond model voor erg Engelse komedie over gewone Engelse jongemannen ten tijde van WOII. Jim Dale speelt de Milligan-figuur die een oproep krijgt om dienst te nemen. Milligan zelf speelt zijn vader. BBC1, 0.20-2.05u.

The Blackbird (Tod Browning, 1926, VS). Klassieke film van het horrorduo Tod Browning en Lon Chaney. De laatste stond bekend om zijn vermommingskunsten, ditmaal als doortrapte meesterdief die in de huid van kreupele geestelijke kruipt. ARD, 0.50-2.10u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Roughshod (Mark Robson, 1949, VS). Cowboy brengt groepje danseressen veilig over de prairie. Morgen, BBC2, 12.00-13.25u.

The Spanish Main (Frank Borzage, 1945, VS). Degelijke avonturenfilm over Hollandse piraat (Paul Henreid) die uit de handen van Spaanse gouverneur moet zien te blijven. Morgen, BBC2, 14.40-16.20u.

The Day of the Dolphin (Mike Nichols, 1973, VS). Hoewel we het nu niet echt vreemd vinden als iemand met dolfijnen communiceert, blijft het uitgangspunt van deze spionagethriller vergezocht. George C. Scott is een wetenschapper die dolfijnen maar liefst Engels heeft geleerd en moet voorkomen dat ze worden ingezet voor snode plannen. Morgen, SBS6, 15.00-16.40u., met reclame.