Nieuw! Moordenaar bekent op tv in VS

De bekentenissen van echte misdadigers zullen vanaf volgende maand op de Amerikaanse kabelzender Court TV de grenzen verkennen van wat kijkers nog betamelijk vinden en wat niet. Court TV, gespecialiseerd in het Amerikaans strafrecht, begint met een nieuwe serie Confessions bestaande uit de originele videobeelden van de bekentenissen van moordenaars, verkrachters en andere criminelen, vastgelegd tijdens verhoren door de politie of door de officier van justitie.

In de eerste aflevering bekent een dakloze een verkrachting en een mannelijke prostitué vertelt in detail hoe hij een cliënt vermoord heeft. Een andere man verklaart dat hij een vrouw in zijn appartement heeft vermoord, in stukken gesneden en vervolgens de overblijfselen heeft gekookt.

Het programma, dat een half uur duurt en wekelijks zal worden uitgezonden, wordt zonder verder commentaar van een presentator of verteller uitgezonden en het materiaal is nauwelijks gemonteerd. Kijkers die behoefte hebben aan een analyse kunnen terecht op de website van Court TV (www.courttv.com) waar deskundigen hun commentaar zullen leveren.

Court TV werd bekend in 1995 met de uitzendingen over de rechtszaak tegen de populaire sportster O.J. Simpson, die beschuldigd was van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Na het einde van die rechtzaak liep de belangstelling voor Court TV scherp terug, maar met deze nieuwe ophef veroorzakende reality tv denkt de omroep weer een hit te hebben waarmee de concurrentie kan worden verslagen; dat zeiden althans afgelopen week directieleden van Court TV, dat eigendom is van Time Warner Inc. en de Liberty Media Group.De omroep hoopt te profiteren van de grote belangstelling onder het Amerikaanse publiek voor voyeuristische televisie. Media-waakhond Morality in the Media heeft het programma al veroordeeld. Voorzitter Robert Peters noemde Confessions een vorm van ,,uitbuiting''.