Moord op meisje uit 1900 weer onderzocht

Vandaag precies honderd jaar geleden werd in Tilburg Marietje Kessels (11) vermoord. De misdaad zorgde voor veel ophef in de Brabantse textielstad. Want het was geen gewone moord, maar een kíndermoord en alsof dat nog niet erg genoeg was: er ging een zedenmisdrijf aan vooraf en het vergrijp vond in een kerk plaats. De gruweldaad is nooit opgelost, maar drie advocaten uit Tilburg en Den Bosch gaan proberen alsnog de waarheid boven water te krijgen.

De raadslieden onderzoeken daarvoor de vorig jaar bij toeval gevonden strafdossiers van het gerechtshof in Den Bosch. Die dossiers hebben betrekking op het in 1902 door het openbaar ministerie gevoerde hoger beroep tegen de Tilburgse huisschilder August Mutsaers. Hij gold als verdachte van de moord op en de verkrachting van Marietje, het dochtertje van een fabrikant. Zowel de rechtbank als het hof sprak Mutsaers vrij; het dossier werd gesloten.

Daarna is nooit een schuldige gevonden, maar de kwestie bleef de gemoederen bezig houden. Ed Schilders baarde in 1988 opzien met zijn boek Moordhoek over Marietje Kessels. In het boek kwam pastoor dr. G. van Zinnicq Bergmann van de Noordhoekse kerk waar het meisje werd gevonden, als de meest waarschijnlijke verdachte naar voren.

De drie advocaten uit Tilburg en Den Bosch willen kijken of er nog strafrechtelijke aanwijzingen in de dossiers zitten waarmee een ander licht op de moord kan worden geworpen. De mappen werden eind vorig jaar gevonden bij het opruimen van het archief van het Tilburgse advocatenkantoor waar een van de drie advocaten, P. van Dun, in dienst is. Hij verwacht niet dat er een herziening van het proces komt. Van Dun: ,,Theoretisch kan dat, maar wie heeft daar na een eeuw nog direct belang bij?''.

Dit voorjaar nam een Tilburgse moeder het initiatief voor een monument voor het meisje dat symbool moet staan voor alle kinderen die slachtoffer van geweld zijn geworden. Er komt ook een documentaire over de moord. De naam van het meisje is ook verbonden aan weerbaarheidscursussen voor basisscholieren.