Moet de Pentium nog sneller?

De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft haar hoop gezet op een nieuwe Pentium 4-processor. Op een speciaal ontwikkelingscongres dat vandaag begint, zal het bedrijf niets nalaten om de nieuwe Pentium 4-processor aan te prijzen. Die nieuwe processor, het brein van de pc, moet computers in staat stellen de meest ingewikkelde functies uit te voeren.

Maar analisten trekken het nut van de nieuwe Pentium in twijfel. Er is namelijk helemaal geen vraag naar de extra computerkracht, zo stellen ze. Op het congres zal de fabrikant dan ook zijn best doen om software-ontwikkelaars aan te moedigen nieuwe programma's te schrijven die aan de mogelijkheden van de nieuwe processor tegemoetkomen. Door de extra capaciteit kunnen vooral bewegende beelden en geluid sneller verwerkt worden. ,,Het is als het kopen van een auto; je wil er de beste motor inzetten'', zegt Intel's bestuurder Albert Yu. Een analist van onderzoeksbureau Giga Information Group stelt daar tegenover dat een auto helemaal geen supermotor nodig heeft als hij geen zware aanhanger hoeft te trekken. Intel's nieuwe chip zal werken op 1,4 gigahertz, terwijl de meeste computers die nu verkocht worden draaien op 700 megahertz of lager.

Door een radicale herinrichting van de processor-lijn weet de nieuwe Pentium 42 miljoen transistoren in een chip te persen, tegen 28 miljoen in de Pentium 3. Transistoren geleiden energie.

Het Californische Intel en zijn grootste concurrent Advanced Micro Devices bestoken elkaar al jaren met steeds snellere chips, terwijl de vraag daarnaar nu achterblijft. ,,Mensen hebben al moeite de aankoop van een Pentium 3 te rechtvaardigen omdat toepassingen daarvoor nog amper bestaan'', zegt een analist.