Miloševic nu formeel opperbevelhebber

De Joegoslavische president Slobodan Miloševic wordt door de strijdkrachten beschouwd als hun opperbevelhebber, zo bleek gisteren uit uitlatingen van de stafchef van het leger. Volgens waarnemers betekent dit een nieuwe stap bij de marginalisering van Montenegro binnen de Joegoslavische federatie.

Als president van de federatie van Servië en Montenegro was Miloševic volgens de federale grondwet tot dusverre opperbevelhebber ,,op basis van de beslissingen van de Opperste Defensieraad''. Van die Defensieraad zijn onder anderen de presidenten van de deelstaten Servië en Montenegro lid. De raad is niet meer bijeengeweest sinds in Montenegro Miloševic' criticus Milo Djukanovic tot president werd gekozen en de factooefende Miloševic al – in strijd met de grondwet – de functie van opperbevelhebber uit.

Sinds de aanvaarding van een nieuwe militaire doctrine op 12 augustus erkennen de strijdkrachten nu formeel Miloševic als opperbevelhebber. ,,De nieuwe militaire doctrine definieert de horizontale en verticale bevelsstructuur. De president van de Republiek beveelt het Joegoslavische leger in tijden van oorlog en vrede in de kwaliteit van opperbevelhebber'', zo zei stafchef generaal Nebojša Pavkovic gisteren tegen het blad Politika. Als gevolg van deze nieuwe zienswijze wordt de gelijkwaardigheid van Montenegro binnen de Joegoslavische federatie, die tot voor kort grondwettelijk was gegarandeerd, verder ondergraven. Eerder al werd de federale grondwet – zonder de vereiste instemming van de wettig gekozen Montenegrijnse parlementariërs – gewijzigd, om een nieuwe ambtstermijn van Miloševic mogelijk te maken en om de facto het bewind in Montenegro het recht te ontnemen om de Montenegrijnse leden van de federale `Eerste Kamer' te benoemen.