KPN: stel verkoop staatsbelang uit

KPN vraagt het kabinet om de voorgenomen verkoop van een deel van het staatsaandeel uit te stellen. Het verzoek komt na de forse uitgaven die KPN recent heeft gedaan voor een Duitse licentie mobiele telefonie.

Dit heeft de financiële topman van KPN, Maarten Henderson, vanmorgen desgevraagd bevestigd.

KPN kondigde in juli aan nieuwe aandelen uit te geven om het vermogen te versterken. Tegelijkertijd zou de staat dan een deel van de 43,5 procent die hij in KPN bezit, verkopen aan beleggers. Na die operatie zou het staatsaandeel zijn teruggebracht tot 32 procent. De verkoop had de overheid rond 3 miljard euro (6,6 miljard gulden) moeten opleveren.

Nu KPN en zijn concurrenten echter enorme bedragen kwijt zijn aan licenties voor de derde generatie (UMTS-)telefonie, verwachten de financiële markten een fors beroep op de kapitaalmarkt door middel van uitgifte van nieuwe aandelen en leningen van telecomconcerns.

Door de dreiging van een overaanbod van telecomaandelen, en twijfels bij de winstgevendheid, zijn de koersen hiervan fors gedaald. Na de bekendmaking vorige week van het bedrag van bijna 100 miljard D-mark dat in Duitsland moet worden betaald voor zes licenties, kregen de koersen een extra duw naar beneden.

KPN wil in het vierde kwartaal van dit jaar extra aandelen aan beleggers verkopen, en brengt ook dochter KPN Mobiel voor een deel naar de beurs. Nóg meer aanbod van KPN-aandelen, wanneer de staat ook een pakket verkoopt, zou de mogelijkheid om nieuw kapitaal op te halen in de wielen kunnen rijden. ,,Er is vanaf het begin gesteld dat alles in overleg zou gaan', zei een woordvoerder van Financiën vanmorgen. ,,We hebben niet de bedoeling om KPN met onze herplaatsing in de problemen te brengen.'

Henderson van KPN liet vanmorgen weten dat KPN de aankoop van de dure Duitse licentie kan financieren zonder dat de financiële gezondheid van het concern daar onder lijdt. Het Amerikaanse agentschap Standard & Poor, dat de financiële gezondheid van bedrijven voor beleggers beoordeelt, liet gisteren echter weten te overwegen om een aantal Europese telecombedrijven, waaronder KPN, af te waarderen. Een lagere zogenoemde credit rating betekent doorgaans dat het minder eenvoudig of duurder wordt om kapitaal aan te trekken.

De koers van KPN piekte in maart nog op ruim 73 euro, en zakte op 19 juni toen de verkoop van het staatsbelang bekend werd gemaakt, met ruim 7 procent van 46,21 euro naar 42,87 euro. Sindsdien is het verder bergafwaarts gegaan, tot 31,30 euro vanmiddag. Op basis daarvan zou de gedeeltelijke verkoop van het staatsbelang die in juli werd overeengekomen geen 3 miljard euro, maar nog slechts 2,2 miljard euro opbrengen.

    • Maarten Schinkel