Koersval KPN stokt na nieuw dieptepunt

De spectaculaire val die KPN de afgelopen dagen op de Amsterdamse beurs maakte kwam vanmorgen tot stilstand. Bij opening van de beurs boekte het telecomfonds nog wel even de laagste koers van het jaar.

De koers van KPN stond rondom het middaguur op 31,25 euro, gelijk aan het slot van gisteren. Het fonds begon de dag op 31,06 euro, de laagste koers van het jaar. Het aandeel krabbelde echter enkele procenten op in reactie op een persconferentie waar KPN-bestuurder Henderson de financiële kracht van de onderneming belichtte. Handelaren schreven die opleving vooral toe aan aankopen door koopjesjagers. Analisten zeiden de koerswinst van vanmorgen niet te beschouwen als het begin van het herstel. Ze dichten het aandeel KPN slechts een beperkt potentieel naar boven toe.

,,Het verhaal van KPN over de verbroken relatie met Hutchison Whampoa is niet erg overtuigend'', zei analist Saasen van Elsoo van Amstgeld vanmorgen. ,,Misschien was het einde ervan een mogelijk scenario, maar waarom heeft KPN dan niet van meet af aan alleen geboden bij de UMTS-veiling in Duitsland? Als de prijs te hoog was, had het al vroeg moeten kijken naar een geschikte partner. KPN is wellicht niet staat om zijn kredietwaardering boven de single A te houden. Als dat gebeurt, dan moet het bedrijf een hogere rente vergoeden en dat betekent een lagere prijs voor het aandeel.''

Het kredietwaarderingsbureau Standard & Poor's kondigde gisteren aan de hele telecomsector tegen het licht te houden in verband met de afloop van de UMTS-veiling in Duitsland. De hoge prijzen die er zijn betaald kunnen nadelige gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van de betrokken bedrijven.

De Amsterdamse effectenbeurs benutte de ochtend om een record in de boeken te schrijven. De AEX-index bereikte kort na opening een score van 698,64 punten, de hoogste stand ooit. Rondom het middaguur stond de belangrijkste graadmeter op 695,55 punten, 2,1 punten hoger dan gisteren. Onduidelijk is of de AEX snel de 700-puntengrens zal doorbreken. ,,Het kan, als donderdag de cijfers van ING meevallen'', speculeert een handelaar.

Op de beursvloer waren er bij een matige omzet geen echte uitschieters. Aan de onderkant viel VNU op, dat deze week met cijfers komt. ,,Kennelijk zijn de verwachtingen te hoog gespannen'', geeft een handelaar als reden voor het 2,46 procent verlies op 55,50 euro.

Ook Numico werd goedkoper, vooral door winstnemingen. Het Zoetermeerse voedingsmiddelenconcern zag na florissante halfjaarcijfers zijn aandeel de afgelopen dagen stijgen naar 55,75 euro. Vandaag incasseerden beleggers hun geld; Numico leverde 1,7 procent in op 54,80 euro. Midkapfonds Hunter Douglas kreeg weinig waardering voor de 27 procent hogere winst die het in de eerste helft van dit jaar wist te realiseren. De fabrikant van onder meer Luxaflex kromp 1,2 procent naar 33,05 euro.