JURASSIC 5

Jurassic 5 bestaat, anders dan de naam doet vermoeden uit zes leden en komt uit Los Angeles. Daar houden de muzikanten zich bezig met de vriendelijke kant van hiphop, die, opgesierd met rustiek krakende samples, een eerbetoon is aan het verleden – aan de funk van James Brown en Funkadelic, en aan de jubel van de gospel.

Niet dat Jurassic 5 zoals Puff Daddy letterlijk van die grootheden citeert. Op de nieuwe, tweede cd, Quality Control, zitten de verwijzingen in subtiele muzikale elementen: een droog ploppende bas, een enkele gospelkoor.

Maar de boventoon wordt gevoerd door gezellig tegen elkaar aan babbelende rappers. Ze hebben geen venijn of boosheid in hun stemmen, ze klinken alsof ze elkaar vertellen over een weekendje vissen.

Op een aan De La Soul herinnerende manier wisselen de stemmen, alsof steeds iemand anders naar voren springt om een duit in het zakje te doen. Toch zijn er maar een paar nummers die hier boven de middelmaat uitstijgen. De gemoedelijke stemming wordt dan aangevuld met een grappige melodie, of een memorabel refrein. Voor het overige lijkt het alsof de muzikanten zich te veel hebben ingehouden. Jurassic 5 blinkt nu vooral uit in eindeloos verhalen vertellen – maar daar staan wel meer rappers om bekend.

Jurassic 5. Quality Control (Universal lc 06406)

    • Hester Carvalho