IOC werpt drempels op voor internet

NOC*NSF waarschuwt sporters dat zij tijdens de Olympische Spelen van Sydney geen journalistieke werkzaamheden mogen verrichten. Dat heeft het IOC, dat zich beroept op het olympisch handvest, de nationale comités laten weten.

Ook moeten internetsites tot twaalf uur 's avonds (Australische tijd) – 15.00 uur in Nederland – wachten met het bekendmaken van wedstrijduitslagen. Alleen op de door IBM gesponsorde website van de Zomerspelen (www.olympics.com) die 15 september beginnen, zullen de uitslagen direct te zien zijn.

Een sporter mag niet alleen in de media geen columns schrijven of voorlezen, maar het is hem of haar ook verboden verslagen van de wedstrijden in Sydney op de eigen website op internet te zetten. De beperking om uitslagen direct op internet te zetten, geldt ook voor de website van NOC*NSF (www.sport.nl). Met de anti-internethouding beschermt het IOC de `oude' media – kranten, radio en tv – en wil het onder meer voorkomen dat via het wereldwijde web gratis beeld- en geluidsfragmenten worden verspreid.

Naar schatting dertig leden van de Nederlandse olympische ploeg hebben een website, waarin ze de bezoekers op de hoogte houden van hun verrichtingen. Ze mogen daarbij niet de olympische ringen gebruiken. Het IOC heeft gedreigd sporters die deze regels overtreden, uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen. Het is de sporters wel toegestaan mee te werken aan chatsessies, waarin ze contact hebben met en vragen beantwoorden van bezoekers van hun sites. Het IOC vergelijkt dat met het geven van interviews en persconferenties.

Via internet kan het Nederlandse publiek bepalen wie bij de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen op 1 oktober de vlaggendrager wordt. Men kan op de website van NOC*NSF zijn stem uitbrengen. Normaal kiest de chef de mission de persoon uit. Jan Loorbach wenst die taak deze keer op deze wijze uit handen te geven. Hij zal wel de sporter aanwijzen die bij de opening van de Spelen de vlag zal dragen. Dat moet volgens Loorbach ,,een ervaren en gelouterde olympiër'' zijn. Vier jaar geleden in Atlanta droeg roeier Nico Rienks, die in Sydney ook weer zal meedoen, de driekleur van Nederland.

Loorbach zei gisteren in Utrecht dat de olympische ploeg voor Sydney ,,zo'n beetje compleet'' is. Officieel kunnen sporters zich nog tot vrijdag kwalificeren. Alleen voor de atleten is een uitzondering gemaakt. Zij hebben langer de tijd gekregen. ,,Maar ik verwacht niet dat er nog veel atleten zullen bijkomen, hoogstens twee à drie'', zei Loorbach.

De Nederlandse afvaardiging bestaat nu uit 239 sporters, één minder dan vier jaar geleden. Loorbach, die donderdag als kwartiermaker naar Sydney vertrekt, sprak over ,,een interessante, mooie brede ploeg''.

De Nederlandse sporters zullen in Sydney met advies worden bijgestaan door een belastingadviseur van NOC*NSF-sponsor Ernst & Young. Buitenlandse atleten en artiesten behoren volgens de Australische wet over in dat land verdiend geld belasting af te dragen. In het olympisch dorp beschikt de Australische fiscus straks over een kantoor waar de sporters meteen aangifte kunnen doen.

Nederlandse deelnemers krijgen voor een gouden medaille 60.000 gulden van NOC*NSF, 40.000 gulden voor zilver en 20.000 gulden voor brons. Loorbach: ,,Helemaal duidelijk is het nog niet of er werkelijk belasting zal worden geheven. In Australië beseft men dat het niet bepaald sportvriendelijk is om dat te doen.''