Internationaal

LONDEN

De Europese markten waren vanmorgen, net als gisteren, in de ban van de bijeenkomst die de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, vanmiddag zou houden. Een peiling van het financiële persbureau Bloomberg wijst uit dat 28 van de 29 ondervraagde economen geen renteverhoging verwacht. In afwachting van het feitelijke besluit hielden beleggers hun kruit droog.

Ook de telecomsector trok de aandacht. de bedrijfstak stond weer onder druk van de vorige week afgesloten UMTS-veiling in Duitsland, vooral doordat het kredietwaarderingsbureau Standard & Poor's gisteren meldde de rating voor de telecombedrijven met een net aangeschafte licentie te zullen bekijken. Op de beurs van Londen gingen de koersen van onder meer British Telecom en Vodafone omlaag. Dat werd ruimschoots gecompenseerd door bescheiden winsten van de aandelen in banken en oliemaatschappijen. De FTSE-index stond rondom het middaguur een bescheiden 7 punten hoger op 6.549 punten.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt gleed Deutsche Telekom verder weg, met ruim anderhalf procent. De beurs als geheel reageerde nauwelijks op de cijfers van het onderzoeksinstituut Ifo over het vertrouwen van het bedrijfsleven in de economie. In de maand juli lag het cijfer op 99,1 waar analisten 101,3 hadden verwacht. De DAX-index stond rondom het middaguur 57 punten hoger op 7.256 punten.

PARIJS

Het lichte herstel van France Telecom op de beurs van Parijs leverde een belangrijke bijdrage aan de stijging van het algemene koerspeil. De telefoniemaatschappij, een zwaargewicht in de CAC-40-index, steeg 0,4 procent. TotalFinaElf, de andere zwaargewicht, ging bijna één procent omhoog. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 3 punten hoger op 6.575 punten.

TOKIO

Een vaste stemming tijdens de middaghandel kenmerkte vandaag de gang van zaken op de effectenbeurs van Tokio. De Nikkei-index haalde een winst van 2,6 procent en steeg met 415 punten tot 16.455.

De andere effectenbeurzen in Azië waren eveneens hoger.

NEW YORK

Op de effectenbeurs van New York veranderden de meeste koersen gisteren nauwelijks. Veruit de belangrijkste index, de Dow Jones van de grote industriefondsen, sloot 33 punten hoger op 11.080. Dat betekende een winstje van 0,3 procent. De toonaangevende graadmeter van de technologiebedrijven, Nasdaq, veerde 23 punten op tot 3.953. Dat kwam neer op een plus van bijna 0,58 procent.