EEN NIEUW LOGO VOOR NEDERLAND I

Vanaf 4 september is de vertrouwde ruit van Nederland 1 een vierkant. ,,Een vierkant is televisie-vriendelijker'', vindt Jane Fielder van BBC Resources Design, de ontwerpafdeling van de Britse publieke zender die ook het netprofiel maakte voor omroep Dubai TV, de styling van HSBC Bank en de bekende BBC2-stationcalls. Fielder ontwierp samen met collega's Steve Bonnett en Mark Shirra het nieuwe logo voor Nederland 1. ,,Als binnenkort breedbeeld-tv de norm wordt, valt zo'n diamantvorm weg. Een vierkant is typografisch sterker, ook als hij wordt verkleind.''

Maar behalve praktisch moet het nieuwe logo ook een verbindende factor worden tussen de omroepen die op het kanaal uitzenden. Fielder: ,,Er zijn al heel wat omroeplogo's in omloop en het is belangrijk dat het kanaallogo overkoepelend werkt. Maar dat betekent niet dat het superdominant moet zijn. Alleen bij de introductiefilmpjes voor het nieuws of aan het begin van de avond moet het logo luid en duidelijk in beeld komen. Het is alsof je even je zondagse pak aantrekt om de kijker eraan te herinneren op welk kanaal ze hebben afgesteld. Maar een kanaal heeft meer dan een stem. Voor de rest hebben we dan ook gekozen voor een zachtere vorm van merkprofilering waarin het menselijke gezicht van de zender meer naar voren moet komen.''

Om dit laatste te bewerkstelligen ontwierp het BBC-team een vier meter hoog, rood aluminium sculptuur. Door te filmen door een uitgespaard gat in de vorm van het logo, functioneert het als symbolisch doorgeefluik tussen de zender en het publiek. Fielder: ,,Zo komen hoofd en hart het zakelijke logo en de menselijke waarden van de zender samen.''

Enige logistieke problemen leverde het beeldmerk wel op. ,,We moesten het in twee stukken vervoeren en er waren zes man nodig om het overeind te krijgen'', herinnert Fielder zich. ,,De eerste keer duurde het wel anderhalf uur, wat natuurlijk veel te lang is, maar geleidelijk aan wisten ze de opbouwtijd terug te brengen tot twintig minuten.''

(Tekst Edo Dijksterhuis, montage Marcel de Lange)