Dekker draagt oranje leiderstrui

Erik Dekker blijft winnen. Na zijn drie etappeszeges in de Tour de France, overwinningen in criteriums en het succes in de wereldbekerwedstrijd Clasica San Sebastian schreef hij gisteren in Den Bosch de proloog van de Ronde van Nederland op zijn naam.

In de 3,9 kilometer lange proloog bleef de Dekker de Hongaar Laszlo Bodrogi, zijn landgenoot Servais Knaven en de rest van het veld voor. ,,Dekker gaat wel even de Ronde van Nederland winnen, zeggen de mensen nu'', sprak de drager van de oranje leiderstrui. ,,Maar zo ligt 't natuurlijk niet.''

Zijn gemiddelde van ruim 52 kilometer per uur was goed voor een tijd van 4.28,13. Bodrogi, rijdend voor Mapei, was ruim drie seconden langzamer, Knaven een kleine vier seconden. De renner van Farm Frites had voor even de zorgen aan de kant gezet, maar gaf wel aan dat de onzekerheid over de toekomst van zijn ploeg niet bepaald motiverend werkt. ,,Het duurt allemaal veel te lang.''

De op handen zijnde fusie met Domo, een nieuwe Belgische ploeg, komt maar niet rond. Bij Farm Frites wordt veel geklaagd. Renners, soigneurs en ploegleiders moeten gissen naar hun toekomst. ,,Steeds zeggen ze: volgende week is er nieuws. En dan is het volgende week en hoor je niets'', omschreef Koos Moerenhout de onzekere situatie. ,,Mijn moraal wordt er niet beter op. We worden niet op de hoogte gehouden. We zijn gewoon het lijdend voorwerp.''

Moerenhout heeft een contract dat doorloopt. ,,Misschien rijd ik wel voor de Hoekse Renner volgend jaar, maar dan wel betaald door Farm Frites.'' Het cynisme droop er vanaf. ,,Ook als de fusie met Domo doorgaat, gaan er misschien maar tien renners mee. Hoe langer het duurt hoe moeilijker het wordt voor de afvallers om een andere ploeg te vinden. Ik laat mijn zaakwaarnemer inmiddels al rondkijken. En er zijn meer jongens die dat doen. Dat komt het ploegenspel natuurlijk niet ten goede.''

Peter Post, als adviseur van Farm Frites gisteren aanwezig in Den Bosch, kon zich bij de onvrede wel iets voorstellen. ,,Ik vind het ook vervelend, maar ik kan niets doen. De onderhandelingen zitten vast.''

Niemand wilde zeggen waarop de fusie met Domo dreigt stuk te lopen. Noch Post, noch Patrick Lefevere, de manager van de nieuwe ploeg. ,,Geen nieuws is goed nieuws, zeggen ze.'' De Belg klonk weinig overtuigend. ,,Ik kan natuurlijk niet blijven wachten.''