Baanbeleggers geven niet op

De stichting Baaninvestors doet nog een poging personeel en aandelen veilig te stellen. Een laatste stuiptrekking, zeggen analisten.

Sinds de aandeelhoudersvergadering van Baan, afgelopen vrijdag, waarbij het Britse Invensys alle schulden en bezittingen overnam, is de Nederlandse onderneming niet meer dan een aan de beurs genoteerde pot met geld. De stichting Baaninvestors, waarin zich naar eigen zeggen 1,8 procent van de aandeelhouders heeft verenigd, laat het er niet bij zitten.

De stichting heeft een sluw plan ontwikkeld om de ontslagen werknemers die bij de overname van Baan gaan vallen weer aan het werk te krijgen. En passant worden de verliezen die beleggers hebben geleden goedgemaakt. E. Sonneveldt, voorzitter van de stichting, heeft een partner gevonden in het Deense softwarebedrijf Memobase. Memobase heeft software ontwikkeld die de programma's van Baan bruikbaar maken voor internet. Met die software wil Baaninvestors nu een nieuw bedrijf opzetten, dat voorlopig Baaninvestors.com wordt genoemd.

Het plan is een drietrapsraket. Ten eerste leveren de Denen de licentie voor de software die Baaninvestors.com gaat verkopen. Vervolgens het personeel. Bij de overname van Baan door Invensys zullen ten minste duizend hoogopgeleide IT-specialisten hun baan verliezen, aldus Sonneveldt en zij kunnen meteen bij Baaninvestors.com aan de slag. De derde factor is het kapitaal. Dat leveren de aandeelhouders die hun aandelen nog niet bij Invensys hebben aangemeld. Zij kunnen hun aandelen Baan omzetten in die van Baaninvestors.com. Notering aanvragen, en binnen de kortste keren schiet de koers van Baaninvestors.com door het plafond. Dat hopen althans Baaninvestors en Memobase.

O. Brøndum, directeur van Memobase, heeft hoge verwachtingen van Baaninvestors.com. Volgens hem is de database-code die Memobase heeft ontwikkeld uniek, en zullen de klanten binnen de kortste keren massaal in de rij staan. ,,Alleen het Amerikaanse Oracle heeft een zelfde soort code in handen'', zei hij vanochtend in Amsterdam. Toen Brøndum eerder probeerde zijn product aan Baan en Invensys te verkopen, kreeg hij overigens geen voet tussen de deur. Maar met het nieuwe bedrijf zegt Brøndum de 15.000 klanten van Baan een oplossing te kunnen bieden om hun systemen geschikt zullen maken voor de internet-omgeving.

Brøndum wilde vanochtend weinig kwijt over zijn bedrijf. Memobase heeft twintig mensen in vaste dienst, maar over omzet en winst wilde Brøndum niets vertellen. ,,Dat komt vrijdag, als we de plannen aan de minderheidsaandeelhouders van Baaninvestors gaan toelichten,'' aldus Brøndum.

Volgens Sonneveldt heeft de stichting Baaninvestors met de software van Memobase de sleutel in handen om werknemers en beleggers schadeloos te stellen.

Analisten zijn kritisch. R. Lolkenberg, analist bij Van der Hoop Effektenbank, noemt het reddingsplan een laatste stuiptrekking van Baaninvestors om te proberen een hogere prijs voor hun aandelen te krijgen. ,,Een non-event,'' is zijn inschatting.Een analist van een grootbank, die wegens de banden van zijn bank met Baan niet met naam in de krant wil, wijst op de vorige plannen die Sonneveldt heeft ontwikkeld. ,,Eerst claimde hij twintig procent van de aandelen te vertegenwoordigen, en nu nog maar 1,8. Alle vorige ideetjes zijn ook op niks uitgelopen. Volgens mij probeert meneer Sonneveldt gewoon meer geld van Invensys los te peuteren.''

CAHIER BAAN www.nrc.nl

    • Douwe Douwes