AVOCADO MET STILTON

Engels voedsel kan meer dan pruimbaar zijn, dankzij de locatie waar gegeten wordt. De bijna zestigduizend pubs in Groot-Brittannië zijn nog steeds populaire pleisterplaatsen. Vele van die gelegenheden zijn de afgelopen decennia getransformeerd tot `echte' restaurants met een chef in de keuken en een oproep om tijdig plaatsen te reserveren. Ook de menukaart heeft een verandering ondergaan. Af en toe zie je nog het traditionele pubvoedsel als de cottage pie en de steak and kidney pie. Vaker vermeldt de kaart tegenwoordig gerechten met een vleugje Italiaans of Provençaals, een zweempje Mexicaans, of een vaag eerbetoon aan de vroegere koloniën. Dat lijkt verfrissend, maar als je van de ene naar de andere pub trekt begint de eentonigheid op te vallen. Altijd weer die scampi's in knoflookboter, altijd weer die Mozzarella-salade, de gefrituurde vis, de gerookte zalm, de gammon steak en de lasagne. Maar misschien zou ik dezelfde verzuchting ook slaken als ik een week lang voor mijn maaltijden was aangewezen op eetcafés in Nederland.

Wat niet verveelt zijn gerechten met Stilton. Engelsen verwerken deze blauwschimmelkaas in van alles en nog wat: soepen, sauzen, salades, hartige taarten, bij de biefstuk, in worstjes, enzovoort.

Het recept van vandaag: Doe twee deciliter slagroom in een pan en verkruimel daarboven de Stilton. Roer in een kopje een glad mengsel van de maïzena met de rest van de room. Breng de room aan de kook en laat de kaas al roerend smelten. Bind de kaassaus met het maïzena mengsel. Op smaak brengen met Worcestershire sauce en peper. Schil de avocado kort voor het serveren of druppel er wat citroensap over tegen verkleuren. Neem 4 kleine bakjes of soufflépotjes. Haal de pit van de avocado weg, snijd het vruchtvlees in stukjes en verdeel die over de bakjes. Schenk de Stiltonsaus over de avocado. Direct serveren of strooi er wat geraspte kaas over en zet de bakjes even onder een hete grill tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Geef er stokbrood bij.

    • Annelène van Eijndhoven