Vliegtuig uit Rusland landt in Bagdad

Een Russisch vliegtuig heeft zaterdag een vlucht uitgevoerd op de internationale luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad dat twee dagen eerder na tien jaar inactiviteit werd heropend. Voor de vlucht was geen toestemming gevraagd aan de sanctiecommissie van de Verenigde Naties. Volgens de Verenigde Staten en Groot-Brittannië moet voor elke vlucht op Bagdad toestemming worden gevraagd, maar onder andere Rusland – groot voorstander van opheffing van de sancties tegen Irak – is het daarmee niet eens.

Aan boord van het vliegtuig waren 3,5 ton humanitaire hulp en de Russische onderminister voor Noodsituaties, Roeslan Tsalikov, die meedeelde te komen praten over herstel van de Russische luchtverbindingen met Irak. Hij zei dat zijn bezoek was afgesproken tijdens de visite van de Iraakse vice-premier Tareq Aziz aan Moskou in juli. ,,Rusland is een onafhankelijke staat'', zo zei Tsalikov, en het heeft besloten deze humaanitaire actie te ondernemen (..) We trekken ons niets aan van enigerlei reactie.''

Sinds 1990, toen het handelsembargo werd afgekondigd na de Iraakse bezetting van Koeweit, zijn verscheidene vliegtuigen in Irak geland, maar dat betrof in hoofdzaak humanitaire vluchten waarvoor de sanctiecommissie toestemming had gegeven. Iraakse vliegtuigen hebben het embargo vorig jaar geschonden voor het vervoer van pelgrims naar Mekka. Dergelijke vluchten werden later door de VN toegestaan.

Afgelopen april voerde een Italiaans privévliegtuigje de eerste niet-geautoriseerde vlucht op Bagdad uit. Met het toestel arriveerden vier mensen in Bagdad, onder wie een Italiaanse Europarlementariër, die op deze wijze tegen de sancties wilden protesteren. Een groep vooraanstaande Fransen heeft begin deze maand aangekondigd eind volgende maand een vlucht genaamd `een vliegtuig voor Irak' uit te voeren op Bagdad met de uitdrukkelijke bedoeling om het embargo te schenden.