Trainen bij de boer, spelen in een bouwkeet

RBC maakte gisteren een ongelukkig debuut in de eredivisie. De voetballers uit Roosendaal verloren met 3-2 van NEC. De neutrale toeschouwer vergaapte zich aan de vriendelijke vrijwilligers en het schilderachtige decor.

Stadion is een groot woord voor de veredelde bouwkeet aan de Telefoonstraat. Twee zittribunes, twee staantribunes, twee perstribunes en een braakliggend terrein bij de cornervlag. Tegenover de krakkemikkige hoofdingang staat een vestiging van Philips. Daar hebben de vader en de grootvader van Henk Vos nog gloeilampen in elkaar gedraaid. De publiekslieveling is na veertien jaar teruggekeerd op het oude nest. Eens een RBC'er, altijd een RBC'er.

Vos vertelt over de clubcultuur van de voetbaltrots uit Roosendaal. ,,Typisch Brabants, heel gemoedelijk.'' Hij is geboren in het nabijgelegen Wouw en leerde voetballen bij de plaatselijke amateurs van Cluzona (Club Zonder Naam). Op zestienjarige leeftijd maakte hij zijn profdebuut bij RBC (Roosendaal Boys Combinatie). Op 32-jarige leeftijd viert hij zijn rentree. Zijn linkerbeen blijkt nog altijd van graniet. Met een snelheid van 105 kilometer per uur (volgens Studio Sport) benut hij in blessuretijd een vrije schop. NEC wordt gered door de gong.

Na afloop van de wedstrijd klinkt een dankbaar applaus. De winnende trainer Johan Neeskens is vol lof over het sportieve gedrag van het thuispubliek. ,,Een fantastische ambiance, waar een hoop clubs een voorbeeld aan kunnen nemen'', zegt de oud-international die in 's werelds grootste arena's heeft gevoetbald. ,,Dit is een verrijking voor de eredivisie'', vervolgt Neeskens zijn lofzang. ,,Ik heb het wel eens anders meegemaakt.''

De verliezende coach Robert Maaskant, schor van het schreeuwen, roemt de steun van de twaalfde man. De jongste trainer van het betaalde voetbal is niet verrast door de 3-2 nederlaag. ,,Waar ik al bang voor was, is helaas bewaarheid. Goed spelen en toch verliezen. Voetballen is geen probleem voor ons. Schoppen kan iedereen leren. Ik hoef de Fair Play Cup niet te winnen'', zegt de 31-jarige Maaskant in een houten hok dat dienst doet als persruimte.

Stadion De Luiten is nog twee maanden het schilderachtige decor van RBC. Een paar kilometer westwaarts wordt de laatste hand gelegd aan een modern onderkomen. Compleet met lichtmasten, parkeerplaatsen en roterende reclameborden. In de Brabantse volksmond is het nieuwe stadion al omgedoopt tot Kuipke, door de ronde vormen en de geringe omvang. Op de plek van het oude stadion is een woonwijk gepland, om de verpaupering in de arbeidersbuurt Kalsdonk tegen te gaan. De gemeente en de voetbalclub ruilen van grond met gesloten beurzen.

Vast&Goed Stadion luidt de toekomstige thuishaven. RBC gaat mee in de vaart der volkeren en toont zijn dankbaarheid aan een gulle sponsor. De voetballiefhebbers zijn het nodige gewend. Arke, Eneco, Fujifilm, Wagner en Partners staan in grote letters boven de verschillende hoofdtribunes vermeld. Ook het trainingscomplex van RBC krijgt een opknapbeurt. Momenteel oefent het eerst elftal op de gladgeschoren velden van boer Mient bij Rucphen. In de bossen bij Vierhoeven krijgt RBC zijn eigen Milanello, vermeldt de schrijver van het programmaboekje met gevoel voor overdrijving.

Met 5.700 zitplaatsen kan RBC wedijveren met RKC, de grotere broer uit Waalwijk. Het Mandemakers Stadion is iets groter maar veel minder revolutionair dan het Vast&Goed Stadion, weet omroeper Henk Claassens. Hij heeft moeite met de nieuwe benaming. Uit commerciële overwegingen zal hij de sponsor van dienst zijn. ,,Ik herinner me de tijd dat we hier letterlijk de spijkers recht sloegen om de reclameborden vast te kunnen maken. Nee, we hebben al genoeg kromgelegen.''

Claassens komt uit een heus voetbalgeslacht dat op vrijwillige basis aan de club is verbonden. ,,De vierde generatie al weer'', vertelt de veertiger. Zijn echtgenote maakt deze middag melding van de wissels, de tussenstanden en de doelpuntenmakers. Zelf attendeert hij de supporters op verkeerd geparkeerde auto's. Hij blijkt goed op de hoogte van de clubhistorie.

De naam RBC dateert van 1927. Een deel van deze vereniging stond in 1912 onder de naam Excelsior vermeld. Bij de invoering van het profvoetbal in 1954 speelde RBC in de Eerste Klasse, de hoogste afdeling in die periode. Sinds 1956 speelde de club afwisselend in de tweede en eerste divisie. In 1971 volgde een sanering bij de KNVB, RBC werd weer een amateurclub. In 1983 keerde RBC terug in de eerste divisie. Deze zomer promoveerde de club naar de eredivisie. ,,Hier heb ik alleen maar van kunnen dromen'', zegt Claassens.

Hij ergert zich aan Harry van Raaij, die zich laatdunkend heeft uitgelaten over RBC. De voorzitter van PSV pleit voor een Europese competitie waarin geen plaats is voor de lelijke eendjes van het Nederlandse voetbal. ,,Wat denk je dat de werknemers van Philips hiernaast hebben gedacht, toen die man zulke onzin uitkraamde'', vraagt Claassens. ,,Dat doet die mensen heel veel pijn.''

De begroting van RBC is opgeschroefd tot negen miljoen gulden. Met vijfduizend seizoenkaarthouders is elk thuisduel voortaan uitverkocht. Met 72 nieuwe sponsors behoren enkele sportieve versterkingen tot de mogelijkheden. Trainer Maaskant denkt aan een multifunctionele verdediger en dat is gezien het wedstrijdbeeld tegen NEC geen vreemde gedachte.

Sommige houten tribunes van Stadion De Luiten zijn bestemd voor een voetbalclub in Suriname, waar RBC volgende maand een trainingskamp belegt. Maaskant spreekt over ontwikkelingshulp. Zijn eigen elftal geeft tegen NEC niet het goede voorbeeld. Het keeperswerk van Sieb Dijkstra, die zich voortbeweegt als een zeehond op een zandbank, wekt op de lachspieren. De verkeerde terugspeelbal van Winston Bakboord, die zijn achternaam niet verloochent en als linksback staat opgesteld, vormt de aanleiding tot de nederlaag. Maaskant houdt de moed er in. ,,We spelen verzorgder dan de meeste middenmoters'', zegt de kroonprins van het trainersgilde.

    • Jaap Bloembergen