Toneelstuk met verwijzing naar koningshuis

Toneelgroep Amsterdam (TGA) brengt in het najaar Bernhard, een constitutioneel koningsdrama, geschreven door artistiek leider Gerardjan Rijnders voor de scheidend actrice Sigrid Koetse. Het is een komedie die verwijst naar het koningshuis. ,,Maar het is niet te bedoeling om de Oranjes op de hak te nemen'', zegt een woordvoerder van TGA. Er zitten geen concrete verwijzingen naar personen van koninklijken bloede, zoals in het toneelstuk Emily of het geheim van Huis ten Bosch van de Amsterdamse toneelgroep Toetssteen uit 1996. `Bernhard' zou in principe over elk willekeurig koningshuis kunnen gaan, er is zelfs geen personage in het stuk dat Bernhard heet. ,,Die naam kan verwijzen naar Thomas Bernhard, een Oostenrijks toneelschrijver, wiens lijn het stuk volgt. Ook is er een link met de beroemde Franse actrice Sarah Bernhard. Maar mensen kunnen er ook de naam van prins Bernhard in zien'', aldus de woordvoerder. Koetses dochter Sjoera Retèl speelt in 'Bernhard' de dochter van een groot actrice die afscheid neemt. Ook Rijnders neemt binnenkort afscheid. Begin volgend jaar neemt Ivo van Hove het roer van hem over.