Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage uit de Belgische Voerstreek waar de taalstrijd weer oplaait. Voor het eerst mogen voor de gemeenteraadsverkiezingen buitenlanders meedoen. De Franstalige politici beschuldigen hun Vlaamssprekende collega's van corruptie omdat zij buitenlanders met cadeautjes zouden omkopen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. O.m. de laatste ontwikkelingen in de reddingsoperatie van de gezonken Russische onderzeeboot Koersk en een reportage over het kinderhorloge waarmee men loslopende kinderen kan localiseren. Ned.3, 22.34-22.58u.

DOCUMENTAIRES

Het loodswezen. Over het huidige loodswezen, de organisatie, afgewisseld met interviews. Ook een terugblik in de tijd. Ned.2, 19.00-19.30u.

Urbania, een stadstriptiek. Portretten van Christos Tsiftsis die doedelzakken voor anderen bouwt, freefighting wereldkampioen en Haagse conciërge Gerard Gordeau en schrijfster Charlotte Mutsaers die een passie heeft voor dennenappels. Ned.3, 19.27-19.58u.

East. Het Britse gevangeniswezen wordt beticht van racisme. Gevangenen, ex-gedetineerden, families en gevangenismedewerkers geven hun mening. BBC2, 20.30-21,00u.

Wild: Incredible journeys. De koningsvlinder maakt een vlucht van zo'n 4500 km van Mexico naar Canada om daar eitjes te leggen. BBC2, 21.00-21.30u.

Sportkwesties: The gold rush. Serie over de maatschappelijke betekenis van sport. Televisie en sport lijken niet meer zonder elkaar te kunnen. Afl.: Waar ligt de grens? Canvas, 21.20-22.10u.

Quest of the Carib canoe. Over Jacob Fredericks pogingen om zijn droom te verwezenlijken en vanuit de Dominicaanse Republiek af te reizen naar zijn geboortestreek in de Zuid-Amerikaanse jungle. Frederick zag zich genoodzaakt zelf een kano te bouwen en de gevaarlijke reis voor te bereiden. BBC2, 22.30-23.20u.

Denken Doorzien: Waarom een regering? Zonder autoriteiten ontstaat in de samenleving een oorlog van iedereen tegen iedereen. Ned.2, 0.00-0.30u.

KUNST & MUZIEK

NPS.Doc: Redelijke eisen van welstand. Herhaling uit 1998 Over het werk van Welstandscommissies, wie er zitting in hebben, hoe het oordeel over bouwplannen tot stand komt en of er wel een eenduidig oordeel te geven is. De voors en tegens komen uitgebreid aan bod. Ned.3, 20.56-22.00u.

Favourite concert. De fluitist Thijs van Leer en de pianist Jan Mulder zijn de solisten in het mini-concert dat werd opgenomen in de Markiezenhof in Bergen op Zoom. Ned.2, 22.40-23.00u.

FILM

Beyond Paradise (David L. Cunningham, 1998, VS). Het harde leven in een Hawaiïaanse volkswijk: puber ontdekt dat het leven op de atol niet alleen maar zonneschijn en cocktails is. Fox, 20.30-22.25u., met reclame.

Stripes (Ivan Reitman, 1981, VS). Bill Muray en Harold Ramis als komisch duo in het leger in deze onverwachte succesfilm. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

True Blue (Ferdinand Fairfax, 1996, GB). Johan Leysen speelt de legendarische roeicoach Daniel Topolski in deze biopic waarin de echte Topolski ook nog even om de hoek komt kijken als scheidsrechter. Ned.2, 21.00-22.40u.

. The Enforcer (James Fargo, 1976, VS). Clint is Clint, ook in dit mindere, derde deel van de Dirty Harry-reeks, waarin hij gekoppeld wordt aan een vrouwelijke partner (Tyne Daly, die later bekend werd in de politieserie Cagney & Lacey). Veronica, 21.05-22.55u., met reclame.

. Don Juan de Marco (Jeremy Leven, 1995, VS). Door velen hoog gewaardeerd debuut van romancier Leven. Johnny Depp is Don Juan die op het punt staat zelfmoord te plegen omdat de liefde ook niet meer is wat zij was. Psychiater Marlon Barndo helpt hem er weer bovenop. Bovendien heeft Depp een heilzame invloed op het ingeslapen huwelijk van de psychiater met Faye Dunaway. De onderliggende gedachte is dat de verbeelding je uit iedere situatie kan redden. ZDF, 22.15-23.45u., nagesynchr.

Le Jeune Marié (Bernard Stora, 1983, Frankrijk). Relatiefilm met Richard Berry als de jonge metselaar Billy die zonder echt verliefd te zijn huwt met Zoé Chauveau. Op zijn trouwdag ontmoet hij Brigitte Fossey en wordt terstond verliefd op haar. Er ontstaat een verhouding die zij wil verbreken. TV5, 22.15-23.55u. & 1.05-2.45u.

The Bedroom Window (Curtis Hanson, 1987, VS). Op Rear Window van Alfred Hitchcock gebaseerde thriller over overspelige werknemer die van moord wordt beschuldigd van de regisseur die later L.A. Confidential zou maken. BBC1, 0.25-2.15u.

. In the Soup (Alexandre Rockwell, 1992, VS). Steve Buscemi in een prachtrol van filmmaker die zijn lowbudget debuut niet kan bekostigen, tot hij een gangster ontmoet die hem wel op weg wil helpen. Innemende, onafhankelijk geproduceerde film. ARD, 0.50-2.25u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Return of the Bad Men (Ray Enright, 1948, VS). Nieuwe sherrif in afgelegen dorpje in het Wilde Westen krijgt te maken met diverse bendes en outlaws. Morgen, BBC2, 12.00-13.25u.

Stand and Deliver (Ramón Menéndez, 1987, VS). Waargebeurd verhaal over leraar die zijn Latijns-Amerikaanse studenten op het rechte pad wil houden. Hoofdrol wordt gespeeld door Edward James Olmos, die vooral bekend werd als de in zichzelf gekeerde Castillo uit Miami Vice. Morgen, RTL4, 12.35-14.20u., met reclame.

Crack in the World (Andrew Marton, 1965, VS). Stelletje wetenschappers wil energie uit het binnenste van de aarde putten. Degelijke sf-film uit de jaren zestig. Morgen, BBC2, 14.45-16.20u.

. Paint Your Wagon (Joshua Logan, 1969, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 14.55-17.30u., met reclame.