Russen houden `verkiezingen' in Tsjetsjenië

In Tsjetsjenië zijn gisteren verkiezingen gehouden voor een zetel in de Doema. Volgens de Russen, die de verkiezingen organiseerden, werd de stembusslag een groot succes, volgens de Tsjetsjeense rebellen ging het om een farce.

De gang naar de stembus was een `inhaalslag', want de Doemaverkiezingen werden al in december gehouden. Toen konden de Tsjetsjenen niet stemmen, gezien de oorlogsomstandigheden, en in de Doema bleef de voor een Tsjetsjeen gereserveerde zetel leeg.

Na het sluiten van de stembureau's meldden de Russen dat veertig procent van de geregistreerde kiezers hun stem had uitgebracht, ruim boven de 25 procent die nodig is om de verkiezingen geldig te maken. Russische woordvoerders spraken van een groot succes. Uitslagen zijn nog niet bekendgemaakt. Aan de strijd om de Doema-zetel deden dertien geheel onbekende kandidaten mee. De door de Russen benoemde leider van Tsjetsjenië, Achmad Kadyrov, zei gisteren dat Tsjetsjenië nu eindelijk weer deel uitmaakt van Rusland. ,,Tsjetsjenië keert terug naar zijn wettelijke plaats in het Russische politieke leven'', aldus Kadyrov.

De Tsjetsjeense rebellen veroordeelden de verkiezingen als een aanfluiting. Gestemd is volgens hen voornamelijk door de 23.000 Russische soldaten die in de opstandige republiek zijn gelegerd. Volgens buitenlandse journalisten was de aandacht van de Tsjetsjenen voor de verkiezingen miniem. Vrijwel niemand kende een van de kandidaten, en velen in de hoofdstad Grozny wisten zelfs niet dat er verkiezingen werden gehouden. Wie dat wel wist, was niet gaan stemmen uit onverschilligheid over de vraag wie Tsjetsjenië in de Doema moest gaan vertegenwoordigen. Twee stembureau's werden aan de vooravond van de verkiezingen het doelwit van aanslagen van separatisten. Daarbij werd een Russische soldaat gedood en werden vier anderen gewond.

Ook onafhankelijke organisaties in Tsjetsjenië oordeelden negatief over het Russische initiatief. Zij zeiden dat de verkiezingen niet geldig kunnen zijn omdat grote delen van Tsjetsjenië niet of maar ten dele door de Russen worden gecontroleerd.