Rusland heeft al jaren zelf geen diepzeeduikers meer

De Russische marine heeft vorige week verzwegen dat zij al vijf jaar niet meer over ervaren diepzeeduikers beschikt. Dat feit wordt vandaag door de Russische pers uitgelicht als het zoveelste schandaal rond de halfslachtige reddingspoging van de Koersk-bemanning.

De Moskovski Komsomolets onthult dat de Russische vloot noch over getrainde reddingswerkers, noch over functionerende reddingscapsules beschikt. ,,Als wij ook maar één operationele capsule hadden en één team van diepzeeduikers, dan hadden we die jongens er al lang uitgehaald'', zo citeert de krant matrozen in Severomorsk aan de Barentsz-Zee.

De Nezavisimaja Gazeta schrijft dat de reddingsbrigade van de Noordelijke Vloot nog in 1981 is bekroond met een staatsprijs. Kikvorsmannen die tot 200 meter diep konden werken kregen toen een lintje. Maar omdat de training van deze specialisten ,,wegens technische en materiële omstandigheden'' is stopgezet, heeft Rusland nu geen duikers die dieper dan 60 meter kunnen afdalen. Segodnja berichtte eerder al dat alle duikklokken rijp zijn voor de sloop.

Gennadi Ljachin, de kapitein van de Koersk, moet na het ongeluk van zaterdag 12 augustus vrijwel onmiddellijk om het leven zijn gekomen: hij bevond zich met de andere officieren in de commandocentrale, in het op één na voorste deel van de Koersk. Iedereen in de voorste compartimenten kwam binnen twee minuten om het leven. De 45-jarige Ljachin werkte sinds 1978 bij de Noordelijke Vloot. Toen president Poetin de Noordelijke Vloot in april bezocht, was Ljachin een van de officieren met wie hij toen sprak.