Onrustig PSV moet nu al experimenteren

Landskampioen PSV kende zaterdagavond een dramatische competitiestart in Doetinchem. De Eindhovenaren verloren niet alleen met 2-0 van De Graafschap, maar raakten tevens verdediger Nikiforov (rode kaart) en recordaankoop Kezman (spierblessure) kwijt.

Vooral de blessure van de Joegoslavische spits Kezman is zuur voor PSV. Kezman werd deze zomer voor 25 miljoen gulden gekocht van Partizan Belgrado omdat topscorer Van Nistelrooij revalideert na een zware knieblessure. Omdat de Belg Nilis werd verkocht aan het Engelse Aston Villa, moest Kezman samen met Bruggink het nieuwe spitsenkoppel van PSV gaan vormen.

De Joegoslaaf kende een wisselvallige voorbereiding. Hij scoorde niet veel, maar presenteerde zich als een talenteerde aanvaller. Kezman leek zich echter geforceerd waar te willen maken. Na elke gemiste kans in een oefenduel toonde hij zich bijzonder emotioneel. De druk van de hoge transfersom laat de 21-jarige Joegoslaaf duidelijk niet onberoerd.

Zo was het ook tegen De Graafschap. Al na vier minuten stortte Kezman na een onschuldige botsing met voorstopper Tchangai van de thuisploeg ten aarde. Met een van pijn vertrokken gezicht en schreeuwend van frustratie zocht hij de zijlijn op om zich daar door verzorger Van den Heuvel en arts Van den Hoogenband van PSV te laten onderzoeken. Zeer waarschijnlijk heeft Kezman een spierscheuring opgelopen, waardoor hij voor langere tijd uit de roulatie zal zijn.

Trainer Gerets toonde zich na afloop aangeslagen door de blessure van zijn aanvaller. ,,Mateja is een gedreven jongen, hij voert de druk op zichzelf hoog op. Hij doet er alles aan om zich te bewijzen, misschien heeft hij daarom die blessure opgelopen. Waarschijnlijk stonden zijn spieren strak van de spanning, een andere verklaring heb ik niet voor zijn kwetsuur. Dit is een kleine ramp voor PSV.'' Over de mogelijkheid om een nieuwe aanvaller te kopen of te huren had Gerets nog niet nagedacht. ,,Maar daar wil ik het ook eigenlijk helemaal niet over hebben. Ik pas voor noodgrepen.''

Net als Kezman speelde Gerets een ongelukkige rol in Doetinchem. De trainer maakte twee merkwaardige tactische keuzes. Allereerst verving hij Kezman door De Jong. De van FC Utrecht overgekomen speler, eigenlijk meer een middenvelder, moest naast Bruggink in de spits spelen. Dat ging de flegmatieke De Jong slecht af. Hij kon de bal niet vasthouden, was niet goed aanspeelbaar en zorgde nauwelijks voor dreiging.

Het onrustig spelende PSV kwam tegen het opportunistische De Graafschap tot een paar kansen in de eerste helft. Bruggink kopte een keer naast waar hij had moeten scoren. Na een half uur werd zijn inzet van de lijn gekeerd door Tchangai. Hoewel hij geen doel trof was Bruggink de gevaarlijkste aanvaller van PSV. Met zijn techniek, snelheid en doelgerichtheid is hij een van de betere aanvallers in de competitie. Vorige week werd hij door bondscoach Van Gaal nog geselecteerd voor het oefenduel tegen AGOVV.

Om onbegrijpelijke redenen werd Bruggink na ruim een uur gewisseld voor verdediger Chris van der Weerden. ,,Na de rode kaart voor Nikiforov wilde ik ook voorin wat wijzigingen aanbrengen'', zei Gerets over de vervanging van de spits. ,,De Jong moest in de aanval worden gesteund door de middenvelders Bouma en Rommedahl, Van Bommel diende vooruit te verdedigen. Bruggink werd het slachtoffer. Toch leverde ons die veranderde speelwijze drie dotten van kansen op.''

Die uitleg van Gerets was niet juist. PSV kreeg in de tweede helft slechts één zeer goede kans. Vijf minuten voor tijd had aanvoerder Van Bommel zijn zenuwen niet in bedwang en kon doelman Postma van De Graafschap redding brengen. Wrang voor PSV was dat De Graafschap kort daarna de wedstrijd besliste. Ook de rode kaart voor Nikiforov vormde een smet op het blazoen van de Eindhovenaren. Na domme overtredingen op Promes en Meerdink werd de Russische international nog voor rust uit het veld gestuurd, waardoor Gerets werd gedwongen zijn tactiek om te gooien.

Dat was koren op de molen van De Graafschap. De Doetinchemmers kregen nauwelijks kansen, maar ze bleven enthousiast aanvallen op de prachtig gerenoveerde Vijverberg. Met veel vechtlust hield de ploeg van trainer McDonald stand. Maar zelfs tegen tien man kwam De Graafschap niet tot goede mogelijkheden.

In de voorlaatste minuut leverde de eerste kans direct een doelpunt op. Met wat geluk wipte Turpijn de bal over doelman Waterreus (1-0). Even later stelde de snelle Meerdink de zege voor de thuisploeg veilig na een rush langs de PSV'er Heintze (2-0). Dit tot opluchting van trainer McDonald: ,,Deze zomer was men het in voetballand met elkaar zeer eens: De Graafschap is degradatiekandidaat nummer één. Tegen PSV hebben we laten zien dat daarvan geen sprake is.''

    • Marcel Abrahams