Ongeregistreerde arts werkte in tbs-kliniek

Bij de Van Mesdagkliniek in Groningen werkte tussen 1995 en 1998 een Zweedse psychiater die in Nederland niet als arts was geregistreerd. Dat hebben het openbaar ministerie en de inspectie voor de gezondheidszorg vastgesteld na een melding van interim-directeur D.H.J. van Buren. Het OM onderzoekt of de psychiater en de voormalige directie van de kliniek strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.

De Van Mesdagkliniek, een zwaar beveiligde tbs-kliniek voor 180 patiënten, kwam vorig jaar in opspraak toen de ondernemingsraad het vertrouwen in de directie opzegde en de inspectie voor de gezondheidszorg een vernietigend rapport uitbracht. In de kliniek zou een sfeer van wantrouwen heersen, het personeel had onvoldoende kennis en vaardigheden en er was sprake van normvervaging. Eerder dat jaar had de rijksrecherche al een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar vier therapeuten uit de kliniek, die werden verdacht van seksuele contacten met patiënten. Die zaak werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Enige tijd na de publicatie van het rapport stapte medisch directeur S. Leeuwenstein, die 21 jaar in de kliniek had gewerkt, op. Hij werd vervangen door Van Buren, afkomstig van adviesbureau Boer & Croon. In mei dit jaar maakte de nieuwe directie bekend de komende tijd eenderde van het personeel te gaan vervangen.

De Zweedse psychiater stond bij het aantreden van Van Buren nog op de loonlijst, maar zat al sinds 1998 ziek thuis. Deze situatie was bij de Van Mesdagkliniek niet ongebruikelijk, zegt Van Buren. ,,Door de problemen in de periode voor ik aantrad waren er nogal veel mensen buiten de kliniek geraakt. Sommige waren ziekgemeld, andere op non-actief gesteld of geschorst. Dat was het resultaat van enkele jaren uiterst moeizaam personeelsbeleid.'' Bij bestudering van het dossier van de man bleken enkele papieren te ontbreken. Volgens Van Buren heeft het onderzoek naar de overige zogenoemde `frictiedossiers' geen andere onrechtmatigheden aan het licht gebracht.

Nederlandse artsen en verpleegkundigen moeten geregistreerd staan in het BIG-register (Beroepen Individuele Gezondheidszorg). Mensen die zich arts noemen zonder daarin geregistreerd te zijn, kunnen een geldboete krijgen. Psychiaters moeten daarnaast geregistreerd zijn bij de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij voor de Geneeskunst. Psychiaters in tbs-klinieken hebben de zware verantwoordelijkheid te beslissen welke patiënten, veelal moordenaars en verkrachters, in aanmerking komen voor proefverlof.