Museumdirecteur Beeren overleden

Wim Beeren, oud-museumdirecteur in Amsterdam en Rotterdam, is gisteravond plotseling overleden.

Hij is 72 jaar geworden. Beeren, die in 1971 naam maakte met de nu legendarische tentoonstelling van `land-art' in Sonsbeek, was van 1978 tot 1985 directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. In 1985 volgde hij Edy de Wilde op in het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar hij een aantal belangrijke tentoonstellingen bracht als Malevich, De Grote Utopie, over de Russische avantgarde, Tatlin, Wanderlieder, over vooral Oost-Europese kunst, de Duitse schilder Sigmar Polke, de Russische installatiemaker Ilya Kabakov en UABC (Uruguay, Argentinië, Brazilië en Chili), eigentijdse Zuid-Amerikaanse kunst die hier tot dan toe niet te zien was.

Hoewel Beeren wantrouwend stond tegenover dat wat als `nieuwe' kunst werd gelanceerd, kocht hij in 1989 toch een spectaculair beeld aan, een varken van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons, Ushering in banality. Het beeld zou voortaan `de big van Beeren' heten.

Een incident dat hij zich bijzonder heeft aangetrokken, was in 1986 de vernieling in het Stedelijk van het abstracte doek Who's afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman, èn de nasleep rondom de omstreden restauratie door Daniel Goldreyer.