Mexicaanse PRI verliest ook Chiapas

Het verval van de Mexicaanse ex-regeringspartij PRI gaat door. Gisteren verloor de partij die Mexico zeventig jaar lang beheerste, de macht in de zuidelijke staat Chiapas, een voormalig PRI-bastion.

Volgens de voorlopige resultaten kreeg PRI-kandidaat Sami David 43 procent van de stemmen in de deelstaatverkiezingen, tegen 57 procent voor de onafhankelijke kandidaat Victor Pablo Salazar. Achter Salazar stond een coalitie van acht partijen, waaronder de PAN, de partij van de nieuwe president Vicente Fox. Fox versloeg de PRI begin juli in de nationale verkiezingen.

De PRI vecht de overwinning van Salazar aan. Terwijl voorlopige tellingen de overwinning van de oppositiekandidaat duidelijk maakten, zei David: ,,Wij hebben andere informatie.'' Later liet hij weten de definitieve resultaten af te wachten. Die worden woensdag verwacht.

Aanhangers van Salazar vierden de overwinning al kort na het sluiten van de stembus. Tijdens de campagne had Salazar beloofd een einde te maken aan de al zes jaar durende opstand van links georiënteerde zapatista-rebellen. ,,Ik wil dat onze staat een nieuwe tijd van verzoening en vrede ingaat'', zei Salazar na zijn overwinning. ,,Geen rancune en gevechten meer. Geen onderdrukking van de manifestatie van ideeën. Geen gevangenis en begrafenissen meer als antwoord op sociale eisen.''

Fox verklaarde in een reactie dat de uitslag ,,de wil van de burgers bevestigt tot verandering op democratische, wettelijke en vredige wijze.'' Voor velen was stemmen een daad van moed. Zo moesten dorpsbewoners die in 1997 een massaslachting van 45 familieleden overleefden, vier uur lopen naar het stemlokaal in Los Chorros, de stad waaruit ze eerder verjaagd waren door hun belagers. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen zonder grote problemen verlopen. Het is nog onduidelijk hoe de opkomst was.

Sinds de zapatista's op 1 januari 1994 op het toneel verschenen, wisselde Chiapas vier keer van gouverneur om de opstand te bezweren. Het Mexicaanse leger is sterk aanwezig in de staat van vier miljoen voornamelijk arme boeren. Fox heeft beloofd het aantal troepen te verminderen en de rechten van Indianen wettelijk te erkennen – daarmee gehoor gevend aan twee eisen van de zapatista's.

Pablo Salazar (45) is een voormalige PRI-senator die de partij vorig jaar verliet. Als senator maakte hij deel uit van een commissie die een gedeeltelijke vredesovereenkomst sloot met de zapatista's, die door de federale regering werd verworpen. In een recent interview prees hij zichzelf aan als vredesstichter. ,,Ik ben geen zapatista'', zei hij. ,,Maar ze hebben een groot voordeel met mij: ik ben niet anti-zapatista.'' De leider van de rebellen, ondercommandant Marcos, had geen stemadvies gegeven voor de verkiezingen.