Luinge is niet meer welkom in Alkmaar

AZ gaat de KNVB per brief verzoeken scheidsrechter Roelof Luinge niet langer aan te stellen bij thuiswedstrijden van de Alkmaarse voetbalclub. AZ vreest na het optreden van Luinge zaterdag tegen Feyenoord niet langer in te kunnen staan voor de veiligheid van de arbiter.

Luinge stuurde zaterdagavond de AZ-spelers Michael Buskermolen en Barry van Galen na een tweede gele kaart van het veld. Bovendien rapporteerde Luinge dat hij na het tonen van de rode kaart door Van Galen in zijn maag was geslagen. Voor een dergelijk vergrijp staat een langdurige schorsing.

AZ voelt zich ernstig benadeeld door het optreden van Luinge. Volgens Hans van der Zee, directeur voetbalzaken van de club, is Luinge ,,nu te ver gegaan''. ,,Luinge floot zwak. Dat kan een keer gebeuren, want iedereen heeft recht op een mindere dag. Al is dit wel de zoveelste keer dat wij ermee te maken hebben. Maar hij heeft nu ook in een rapport vastgelegd dat Van Galen geslagen zou hebben, maar iedereen die bij hem in de buurt was zegt dat er niets is gebeurd. Ook op de televisie is er niets van te zien. Dit kan niet. Ik denk niet dat dit nog voor Luinge zonder gevolgen kan blijven'', zei Van der Zee vanmorgen.

Al in de eerste helft van de wedstrijd in de Rotterdamse Kuip kwam AZ-coach Gerard van der Lem in aanvaring met Luinge. De scheidsrechter maande de coach tot stilte nadat die hem had toegebeten dat het ,,dezelfde kant als vorig jaar opging''. Van der Lem zei, nadat Luinge zich weer had omgedraaid: ,,Ik ben voor jou niet bang.''

In de 50ste minuut van de wedstrijd werd Buskermolen na een overtreding op Jon Dahl Tomasson met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Zeven minuten later kon Van Galen vertrekken nadat deze in een ongelukkig duel om de bal Feyenoord-doelman Jurek Dudek raakte. AZ verloor de wedstrijd in De Kuip uiteindelijk met 2-0.

Tijdens de ouverture van de competitie vielen in totaal vijf rode kaarten en 31 gele kaarten. Naast de AZ-spelers werden dit weekeinde de PSV'er Yuri Nikiforov, de Heerenvener Ignacio Tuhuteru en de NAC-speler Nebojsa Gudelj van het veld gestuurd.

Feyenoord pagina 14