LOUZOU EN CHIP

De officiële naam is `transdermal nutrient delivery system'. Maar je zou het ook een `eetpleister' kunnen noemen. Wat met een nicotinepleister lukt, van een sigaret afblijven, moet ook kunnen lukken met een pleister die het hongergevoel verdrijft. Je plakt hem op je arm en kunt de hele dag door blijven werken zonder dat je behoefte aan voedsel hebt.

In deze pleister zit een chip die via elektronische impulsen chemische stoffen door de huid in de bloedbaan pompt. De chips doet de hersenen geloven dat de maag gevuld is. Deze door het Amerikaanse ministerie van defensie ontwikkelde pleister is bestemd voor soldaten die tijdens moeilijke omstandigheden onmogelijk gewoon kunnen eten. Via de pleister kan niet alleen het hongergevoel de kop in worden gedrukt, ook stress en vermoeidheid kunnen worden verdoezeld.

Bij de drogist is zo'n handige pleister nog niet te vinden. Daarom een tip voor een oud Keltisch-Bretons wondermiddel, een louzou, dat jezelf kunt maken. Een louzou is een linnenzakje dat je om je hals draagt en dat bescherming biedt tegen het boze oog. In dit multi-functionele zakje hoort te zitten: een muntstuk, negen zoutkristallen en negen blaadjes van de volgende planten: klimop, klavertje vier, madelief, speenkruid, ijzerhard, guichelheil, stinkende gouwe en kervel.

Een recept voor een wortelgerecht. De gewone wortelen worden door de toegevoegde ingrediënten aanzienlijk minder saai.

Bereiding: maak de wortelen schoon en snijd ze in de lengte doormidden. Kook ze beetgaar in gezouten water. Dompel ze meteen in ijskoud water en laat ze uitlekken. Smelt boter in een koekenpan en doe, als de boter lichtbruin kleurt, de wortelen in de pan. Draai het vuur wat lager, voeg de honing toe en laat de wortelen 3 minuten zachtjes bakken. Giet de azijn over de wortelen en schep de wortelen voorzichtig om. Bestrooi dit gerecht ten slotte met de kervel.

    • Anne Scheepmaker