Legioen sluit Leonardo in de armen

Kansen creëren is geen probleem voor Feyenoord, kansen afmaken wel. Met Kornejev, Kalou en debutant Leonardo als aangevers, maar zonder een echte spits kwamen de Rotterdammers zaterdag tegen negen man van AZ niet verder dan een 2-0 overwinning. Feyenoord-trainer Bert van Marwijk was desondanks tevreden. ,,Het gaat steeds beter.''

De van Fortuna Sittard overgekomen Van Marwijk is sinds deze zomer bezig Feyenoord anders te laten voetballen. De Feyenoorders moeten dominanter spelen, de tegenstanders onder druk zetten, het initiatief nemen en houden. En dat alles met een stevige basis in de achterhoede. Het spel zoals Fortuna Sittard onder zijn leiding speelde, maar dan beter. Zover is het elftal echter nog lang niet.

Zaterdag bleek dat Feyenoord bij de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen nog maar aan het begin van een veranderingsproces staat. Het verdedigingsduo Van Wonderen en De Haan speelde voor de goed keepende Dudek een gedegen wedstrijd waarin nauwelijks kansen weggeven werden. De middenvelders Bosvelt en Paauwe, cruciaal in het systeem van Van Marwijk, konden nog te weinig hun stempel op de wedstrijd drukken. En de aanval van Feyenoord was weliswaar creatief, maar weinig effectief. Vernieuwend en oogstrelend was het allemaal nog niet. Enige nieuweling in de opstelling van Van Marwijk was het talent Leonardo, maar ook hij baarde weinig opzien.

Terwijl de 25-jarige geschorste Argentijnse spits Cruz met zijn vrouw Lorena en zoontje Juan Manuel op de eretribune plaatsnam, maakte de 17-jarige Leonardo de Vitor Santiago zich op voor zijn competitiedebuut in De Kuip. De Braziliaan, die ruim twee jaar geleden als groot talent een achtjarig contract tekende, werd met rugnummer 28 aan de linkerkant geposteerd.

Na vijf minuten kreeg Leonardo zijn eerste grote kans. Maar oog in oog met AZ-doelman Timmer schoot hij de bal in het zijnet. Het publiek in De Kuip sloot de jonge speler vervolgens direct in de armen. ,,Leo, Leo, Leo'', klonk het van de tribunes voor de speler die bij Feyenoord jarenlang illegaal zonder werkvergunning actief was geweest. Uiteindelijk werd voor hem ternauwernood een paspoort geregeld, zodat uitzetting van het talent nog net kon worden voorkomen.

Het werd zaterdag nog niet de avond van Leonardo die al jaren lang als de grote belofte van de Rotterdammers gold. Al op zijn elfde kwam hij samen met een paar andere talentjes naar Feyenoord. Na enig ophef keerden de spelertjes terug naar Brazilië, maar een paar jaar later kwam Leonardo alsnog alleen naar Rotterdam. Voor zijn achtergebleven familie kocht hij inmiddels al een huis in dezelfde wijk waar zijn beroemde landgenoot Romario een onderkomen heeft.

En in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad vorige maand bleek dat de speler nu al over een flinke dosis sterallures beschikt. Ruim voor zijn debuut zei Leonardo het volgende over zichzelf: ,,Ik ben goed, dat weet ik. Een topper. Misschien ben ik te goed voor Feyenoord, maar dat kan ik beter niet meer zeggen.'' Sinds dat vraaggesprek gaf de Braziliaan geen interviews meer. Hij wordt beschermd tegen de pers, zo heet het bij Feyenoord.

Na zaterdag kan Feyenoord nog even gerust zijn. Leonardo was tegen AZ in ieder geval nog niet te goed voor het eerste elftal. In de eerste helft kwam de in Rio de Janeiro geboren aanvaller weliswaar een paar keer los van zijn tegenstander Lee, maar effectief waren zijn acties nog niet. In de tweede helft sjokte hij als een echte Braziliaan over het veld. Onbegrepen en een beetje afwezig. In de 65ste minuut zat het competitiedebuut van Leonardo er weer op. De oude Van Vossen kwam als vervanger in het veld. Leonardo incasseerde tevreden het applaus.

Van Marwijk was na afloop redelijk te spreken over het optreden van zijn jeugdige linkeraanvaller. ,,Voor de tijd dat hij nu bij het elftal zit heeft hij het aardig gedaan'', sprak de winnende coach. ,,Hij is soms nog wat te onrustig. En hij is duidelijk nog niet in staat om een hele wedstrijd te spelen. Hij gaf in de rust al aan dat hij kramp had, maar ik heb hem bewust laten staan.''

Leonardo zal in de toekomst samen met de aanvallers Kalou en Kornejev kunnen uitgroeien tot een van de publiekslievelingen van de Feyenoord-aanhang. Alledrie technisch sterke voetballers die kunnen verrassen met een onvoorspelbare actie. Maar het zijn ook spelers die niet altijd even constant en koelbloedig zijn. Zoals ook zaterdag tegen AZ weer bleek. Een tiental kansen werd verprutst. Alleen middenvelder Bosvelt en de slungelige Braziliaanse aanvaller Somalia wisten te scoren tegen AZ dat ruim een half uur met twee man minder speelde.

Van Marwijk wilde nog geen oordeel vellen over zijn aanvallers. ,,Voorlopig vind ik het belangrijker dat we veel kansen krijgen. Ik ga er van uit dat die doelpunten vanzelf komen. Als ik nu al met spelers ga praten over de vele gemiste kansen praat ik ze alleen maar een complex aan. Al hoop ik natuurlijk dat de ballen er tegen Sturm Graz, een wedstrijd waar toch heel veel geld op het spel staat, wat makkelijker in gaan'', zei Van Marwijk.

Feyenoord zal woensdag thuis tegen de Oostenrijkere ploeg in ieder geval één keer moeten scoren om zich te plaatsen voor de eerste ronde van de lucratieve Champions League. Spits Cruz moet net als tegen AZ weer langs de kant plaatsnemen. Hij is geschorst na zijn rode kaart in het eerste duel tegen Sturm.

    • Koen Greven