KPN daalt verder op beurs van Amsterdam

Telecombedrijf KPN was vanmorgen – opnieuw – de sterkste daler op de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf bleef naweeën ondervinden van de miljarden die het vorige week betaalde voor een Duitse UMTS-licentie. Volgens beleggers heeft KPN te veel betaald.

De koers van KPN stond rondom het middaguur 6 procent lager op 32 euro. Even stond het fonds zelfs op 31,26 euro, de laagste koers van het jaar. KPN verloor afgelopen vrijdag ook al 6 procent van zijn waarde. De koers van het aandeel is sinds maart van dit jaar, toen KPN 75,63 euro noteerde, ruimschoots gehalveerd. Beleggers zijn niet alleen bezorgd om de hoge prijs die het bedrijf betaalt voor de licentie voor de derde generatie mobiele telefonie, maar ook over het afhaken van Hutchison uit Hongkong als partner.

KPN was niet het enige telecom-bedrijf in Europa dat leed onder de UMTS-veiling in Duitsland. Deutsche Telekom daalde 2 procent, Telefónica anderhalf procent en France Telecom een paar eurocenten. De terugval van KPN was het diepst. Dat zou komen doordat de financiële reserves van het naar verhouding kleine KPN minder groot zijn dan die van zijn Europese concurrenten.

,,Het is een aanzienlijk verlies, maar dramatisch wil ik het nog niet noemen. Dan moet je meer aan World Online denken'', aldus een handelaar.

De beurs als geheel kon vanmorgen het record van vrijdag niet vasthouden. Nadat de AEX-index vorige week sloot op 693,75 punten, stond de index rondom het middaguur op 692,63 punten. ,,Rustig'', beoordeelde een handelaar het Damrak. De andere Europese beurzen vertoonden hetzelfde beeld, met dalingen die alle minder dan een procent bedroegen.

De beleggers waren erg afwachtend, omdat morgen de Fed, het Amerikaanse stelsel van banken, bijeenkomt. Hoewel een renteverhoging niet wordt verwacht, is die niet bij voorbaat uitgesloten. Ook de Europese Centrale Bank komt deze week mogelijk met enig commentaar op de economische ontwikkelingen.

Automatiseerder Getronics was met 3,6 procent op 14,56 euro op het Damrak de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Donderdag nog verloor Getronics 18 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. ,,De directie heeft verklaard dit jaar geen overnames te zullen doen, zodat het moeilijk is te zien waar de groei vandaan moet komen'', zei een analist van ABN Amro.

Detailshandelsconcern Vendex steeg tot 15,40 euro, een winst van 2,7 procent. Voedings- en vitamineconcern Numico won 1,5 procent op 54,55 euro, in weerwil van het recente oordeel van ABN Amro, dat het aandeel niet langer koopwaardig vindt.

De AMX-index van middelgrote beursfondsen noteerde rondom het middaguur licht hoger op 682,58 punten, een toename met 0,37 procent. Grootste stijger was hier uitzendbedrijf Vedior met 4 procent koerswinst.