Klimspecialist Dufaux verslaat Ullrich op streep

De Zwitser Laurent Dufaux heeft gisteren voor eigen publiek de Grote Prijs Zürich gewonnen. De 31-jarige renner was de snelste in de sprint van de achtste wereldbekerwedstrijd. Dufaux versloeg de Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Francesco Casagrande in de eindsprint. De Duitser Erik Zabel blijft leider in het wereldbekerklassement.

Dufaux trad in de voetsporen van zijn landgenoot Beat Breu. Deze kleine klimspecialist was in 1981 de laatste Zwitserse winnaar in Zürich. De 31-jarige Dufaux bleef in de lange sprint lange tijd in het wiel van Ullrich hangen. In de laatste meters passeerde hij de Duitser. In zijn tiende volledige profjaar behaalde hij zijn mooiste zege in een eendagswedstrijd.

Dufaux schitterde tussen 1991 en 1996 vooral in kleine etappekoersen als de Midi Libre, de Dauphiné Libéré, de Route du Sud en de Ronde van Romandië. Hij kende in 1996 zijn beste jaar in de Tour (vierde eindklassement plus etappewinst) en de Ronde van Spanje (tweede eindklassement). Toen reed hij bij Festina, dat in 1998 wegens structureel dopinggebruik uit de Tour werd gezet.

De Zwitser gaf het dopinggebruik snel toe en kwam er vanaf met een schorsing van een half jaar. Hij vond onderdak bij het Italiaanse Saeco, waar hij in de bergen een goede kracht bleek te zijn. Gisteren in Zürich bleek hij ook in een wereldbekerwedstrijd uit de voeten te kunnen. Dufaux bleef in de sprint van drie renners Ullrich net de baas. Casagrande was na 248 kilometer in de hitte veruit de minste van de kleine kopgroep.

Negentien jaar na Beat Breu kenden de Zwitsers weer een eigen winnaar van de klassieke omloop in Zürich, waar gisteren zes ronden gereden moesten worden. Veel werk deed Dufaux niet in de uiteindelijke kopgroep van drie. Hij probeerde zich te sparen in de laatste ronde. Casagrande spoorde zijn medevluchters Ullrich en de Zwitser aan mee te werken om gelosten als Armstrong en Rebellin niet terug te laten te komen.

Ullrich had één kans om te winnen, door zich in de slotfase te ontdoen van zijn metgezellen. De nummer twee van de Tour probeerde het, maar meer dan enkele meters kreeg hij niet. ,,Ik had daarna geen andere keus dan heel vroeg de sprint aan te gaan'', zei de Tourwinnaar van 1997, die na een uitermate slecht voorjaar de laatste weken naar zijn echte topvorm groeit.

Het drietal was twaalf kilometer voor de streep uit een zevenkoppige frontgroep ontsnapt. Nederlanders zaten daar niet meer bij. Erik Dekker, vorige week nog winnaar in San Sebastian, stapte af. Alleen Marc Lotz en Michael Boogerd reden de koers uit. Beide Raborenners eindigden in de achterhoede.

Ullrich verdedigde vooraan de belangen van wereldbekerleider Zabel, die uiteindelijk als 24ste over de streep kwam en slechts twee punten aan zijn totaal toevoegde. Zijn directe achtervolger Andrei Tsjmil veroverde geen punten, zodat de marge met de genaturaliseerde Belg groeide tot 126 punten.