Internationaal

LONDEN

De effectenbeurzen in Europa waren afwachtend en zelfs wat somber aan de vooravond van de bijeenkomst van de Federal Reserve (Fed) in de Verenigde Staten. Hoewel de beleggers er vanuit gaan dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken de rente niet verder verhoogt, hielden zij zich wel rustig. In theorie kan Greenspan tenslotte ook voor een verrassing zorgen.

De beurzen ondervonden ook de naweeën van de UMTS-veiling in Duitsland, die een astronomisch bedrag in de schatkist heeft gebracht. De koersen van de telecombedrijven stonden vanmorgen opnieuw onder druk, na vorige week al fors te zijn gedaald. Beleggers vrezen dat de bedrijven te veel hebben betaald voor de frequenties voor de derde generatie mobiele telefoons.

Op de beurs van Londen hadden vooral de mediasector en de farmacie het zwaar te verduren. Pearson daalde bijna 4 procent, terwijl Reuters ruim 2 procent daalde. SmithKline Beecham (min een procent) en Glaxo Wellcome (min ruim een halve procent) daalden aan de vooravond van de formele voltooing van hun fusie. Een grote stijger was Boots, dat bijna 5 procent omhoog ging na een krantenbericht dat het Amerikaanse Wal-Mart 6 miljard punt zou willen bieden. De FTSE-index stond rondom het middaguur 24 punten lager op 6.518 punten.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt daalde Deutsche Telekom bijna twee procent en zette daarmeme de daling van vorige week voort. Het nutsbedrijf E.ON reageerde nauwelijks op het bericht in de Financial Times, dat het praat over samenwerking met Suez Lyonnaise en steeg een half procent. De DAX-index stond 64 punten lager op 7.168 punten.

PARIJS

France Telecom was de gebeten hond op de beurs van Parijs. Het telefoniebedrijf kreeg vorige week zware klappen na de UMTS-veiling, maar leek zich vanmorgen licht te herstellen. Tegen de middag stond het aandeel echter al weer lager. ,,De markt is op zoek naar richting en blijft kijken naar de reacties op de UMTS-frequenties'', zei een handelaar.

De CAC-40-index stond rondom het middaguur 51 punten lager op 6.542 punten. Suez Lyonnaise daalde 2 procent na het bericht over de mogelijke fusie met E.On. Michelin bleef profiteren van de malheur bij concurrent Bridgestone en steeg bijna drie procent.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de week slecht begonnen. De Nikkei-index zakte vandaag met 240,31 punten tot 16.040,18, een daling van 1,5 procent. Er was weinig inspiratie vanauit de Verenigde Staten, waar de beurzen vrijdag een slappe week in stijl afsloten. In Tokio kozen de beleggers ervoor winst te nemen. Ze verkochten vooral aandelen in de telecom- en halfgeleidersector.