Huisvesting nieuwe economie groeimarkt

Huisvesting van beginnende informatica- en communicatiebedrijven is een groeimarkt.

Gekkenwerk of een pientere investering? De meningen over vastgoedexploitanten die investeren in de nieuwste technische snufjes lopen sterk uiteen. In Europa, waar de beurssmak van World Online nog nadreunt, overheerst scepsis. Maar in de Verenigde Staten leggen beleggers in vastgoed zich meer toe op huisvesting van beginnende bedrijven in de informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Vastgoed, het ultieme voorbeeld van de oude economie, en internet; het lijkt een vreemd huwelijk. Toch zouden ook Europese beleggers in vastgoed zich meer moeten richten op nieuwkomers in de informatietechnologie, vindt A. Rozendaal, hoofd Segmentmanagement Zakelijk Bedrijf bij Westland/Utrecht Hypotheekbank. ,,Het aantal mensen dat zijn geld alleen in stenen heeft zitten neemt af. Beleggers hebben geleerd van de vastgoedcrisis in de jaren tachtig'', aldus Rozendaal. De opkomst van de nieuwe economie biedt kansen en daar kan onroerend goed ook van profiteren.

Bedrijven uit de nieuwe economie hebben volgens Rozendaal een ,,meer dan gemiddelde belangstelling'' voor een bepaald type vastgoed. ,,Steeds meer nieuwkomers in de informatietechnologie hebben in een vroeg stadium aandacht voor onroerend goed. Het is voor startende ondernemingen overigens niet aantrekkelijk om bedrijfsruimte te kopen. Zij hebben hun kapitaal hard nodig en zo'n bedrijf moet vaak al na enkele maanden uitbreiden'', legt Rozendaal uit. ,,Starters huren dan ook liever een ruimte in een van alle technische snufjes voorzien mooi verzamelpand met groeimogelijkheden.''

De oude monumentale fabriek van koffieproducent Van Nelle in Rotterdam is zo'n verzamelpand voor startende bedrijven. De fabriek wordt omgebouwd tot een centrum voor ondernemingen in onder meer informatie- en communicatietechnologie. Door synergie tussen de huurders zouden zij beter kunnen inspelen op trends en ontwikkelingen in de markt. Rozendaal: ,,De mogelijke uitwisseling van kennis en de aanwezige technische voorzieningen zullen zich vertalen in extra rendement.''

Volgens Rozendaal kan de aanschaf van `onderscheidend vastgoed' ook de doorslag geven in de jacht op schaars toptalent. ,,Huisvesting gaat deel uitmaken van het human resources management van een onderneming. Reistijd en bereikbaarheid spelen bij aantrekken en behoud van personeel een steeds belangrijker rol.

Toch zie je dat een groot aantal ICT-bedrijven zich nog vestigt in de vier grote steden, terwijl je het met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag wel hebt over de duurste locaties van Nederland. Daar komt, nu er in steden buiten de Randstad ook meer goede panden beschikbaar komen, verandering in.''

Het Van-Nelleproject kent vooral in de VS voorbeelden. Daar is het zelfs gebruikelijk dat hightechbedrijfjes een deel van de huur in aandelen of opties betalen. Bij winkelpanden wordt ook al geopperd de huur deels afhankelijk van de omzet te stellen. Het zijn constructies waarvan Europese beleggers de rillingen over de rug lopen. Aandelen in internetbedrijven? Kregen die niet klap na klap te verwerken op de beursvloer?

Rozendaal: ,,Sinds de val van World Online vinden we de nieuwe economie een beetje eng. Niet geheel ten onrechte, maar je moet de koersval van de internetaandelen ook weer niet te ver doortrekken. Een daling van de koers wil nog niet zeggen dat een bedrijf slecht presteert.''

Om de huur deels afhankelijk te stellen van het resultaat van de huurders moet je wel vertrouwen hebben in de nieuwe economie. En dat is en blijft moeilijk, weet ook Rozendaal. ,,Toch zie je nu zoetjesaan een verschuiving. Maar het is nog de vraag of de onroerendgoedmarkt klaar is voor zo'n grote omslag.''

Uiteindelijk is echter onvermijdelijk dat de vastgoedsector de nieuwe economie omarmt, vindt Rozendaal. ,,Een flink deel van de groei van de markt hangt ervanaf.''

    • Annemarie van der Tuijn