Heerenveen struikelt over FC Utrecht

Vijf dagen voor de loting voor de Champions League heeft Heerenveen zijn eerste competitienederlaag geleden. De nummer twee van vorig seizoen was gisteren geen partij voor de nummer tien van het vorig seizoen. FC Utrecht versloeg Heerenveen met 2-0.

Heerenveen wist zich geen raad met het als vanouds opportunistische spel van Utrecht, dat met twee treffers van spits Kuyt royaal werd beloond. De ploeg van coach Foppe de Haan eindigde het duel met tien man, omdat invaller Tuhuteru na twee gele kaarten van het veld werd gestuurd. Robbemond miste vervolgens de strafschop voor Utrecht. ,,We hebben als eenlingen gespeeld en niet als een team'', oordeelde trainer De Haan. ,,De communicatie ontbrak op veel plaatsen. Dat is schrikken als je zoiets moet constateren.''

Vorige week was Peeters in het shirt van Roda JC de zwakste speler tijdens het duel met PSV om de Johan Cruijff-schaal. Gisteravond scoorde de 26-jarige spits meteen bij zijn debuut voor Vitesse, dat het seizoen begon met een 3-1 overwinning op FC Twente. Nadat bij de transfer van Peeters een geschil om twee miljoen gulden uit de weg was geruimd, kon de robuuste Belg eindelijk als de opvolger van Pierre van Hooijdonk worden gepresenteerd. Maar Vitesse-coach Koeman had in het boeiende duel met FC Twente één helft nodig om te ontdekken welk systeem het beste past bij zijn nieuwste aanwinst.

Bij Roda vormde de lange Peeters tot dit seizoen een koppel met de eveneens uit Limburg vertrokken Van Houdt. Koeman hanteert bij Vitesse het klassieke concept met drie aanvallers, maar daar zou de 37-jarige oud-international na de zege op FC Twente wel eens vanaf kunnen stappen. Peeters is nu eenmaal het type spits dat uitnodigt tot opportunistisch voetbal en te vaak koos Vitesse voor rust voor de lange bal. Pas toen Koeman de behendige Amoah als schaduwspits achter Peeters opstelde, bezweek FC Twente onder de druk.

Het duel tussen Peeters en Twente-voorstopper Grujic bleef onbeslist. In de 14de minuut legde de spits van Vitesse zijn directe tegenstander geen strobreed in de weg na een vrije trap van aanvoerder Ten Hag. Grujic knikte de bal simpel achter Vitesse-doelman Zoetebier: 0-1. Vlak voor rust won Peeters op zijn beurt het kopduel met Grujic na een vrije trap van Martel: 1-1. Invaller Amoah draaide in de 70ste minuut weg bij Karnebeek en bezorgde Vitesse een 2-1 voorsprong.

Een schitterende combinatie tussen rechterspits Sikora – ingevallen voor Fortes – en Diarra besliste het boeiende duel. Met een fantastisch schot in de bovenhoek passeerde Diarra Twente-doelman Boschker: 3-1. De supporters van Vitesse lieten zich van hun slechtste kant zien door in het laatste kwartier voortdurend het geluid van vuurpijlen te imiteren. Arbiter Jol weigerde op te treden tegen die verwijzing naar de vuurwerkramp in Enschede. Ook de stadionspeaker voelde zich niet geroepen het feestje ter ere van zijn 65ste verjaardag te verstoren.

Het gepromoveerde FC Groningen begon de competitie met een 1-1 gelijkspel tegen Willem II. De ontmoeting tussen Groningen-coach Jan van Dijk en zijn collega Hans Westerhof, onder wie hij nog heeft gespeeld, leverde pas in de tweede helft amusement op. In de 65ste minuut kopte aanvaller Shoukov raak na een voorzet van Ceesay. Invaller Drenth profiteerde vervolgens van een fout van Willem II-verdediger Hill: 1-1.

Het eveneens gepromoveerde NAC kende een slechte start tegen streekgenoot RKC. In de 79ste minuut kreeg verdediger Gudelj de rode kaart van arbiter Uilenberg na een forse overtreding op Cornelisse. Vier minuten voor tijd verraste invaller Van Dinteren de Hongaarse NAC-keeper Babos met een afstandsschot: 0-1.