Expansieplan voor vliegveld Frankfurt

De regering van de Duitse deelstaat Hessen wil het internationale vliegveld van Frankfurt fors uitbreiden. Zaterdag presenteerde zij voorstellen voor een nieuwe startbaan van 2.800 meter en andere faciliteiten om het aantal starts en landingen op te voeren van de huidige 78 per uur tot 120.

De plannen zijn het vervolg op studies, die bijna een jaar hebben geduurd, naar de geluidhinder die van uitbreiding van het vliegveld is te verwachten. Volgens de milieubeweging zou die zo'n 362.000 omwonenden overlast bezorgen.

De milieubeweging en de Groenen hebben al aangekondigd zich te verzetten tegen de aanleg van de nieuwe startbaan die ten noordwesten van het vliegveld is gepland, bij het dorp Kelsterbach. De minister-president van Hessen, Roland Koch, noemde dat zaterdag op basis van studies naar geluidoverlast, veiligheid en technische mogelijkheden de beste locatie. Koch (CDU) wordt in zijn plannen gesteund door de liberale coalitiepartij FDP.

Volgens de minister-president van Hessen ontstaan door de uitbreiding 100.000 arbeidsplaatsen. Als Frankfurt niet kan groeien, voorziet hij juist verlies van marktaandeel voor het vliegveld en een afname van werkgelegenheid.

Volgens de jongste statistieken telde het vliegveld, dat nu twee startbanen heeft, afgelopen jaar 440.000 `vliegbewegingen'. Met een derde startbaan kan dat tot 660.000 worden opgevoerd, berichtte de krant Frankfurter Rundschau zaterdag. Verschillende burgemeesters van gemeenten rondom Frankfurt hebben inmiddels aangekondigd ,,alle legale middelen'' te zullen aangrijpen om de expansie tegen te houden. Hans Eichel, de Duitse minister van Financiën en tevens voorzitter van de sociaal-democratische SPD in Hessen, zei dat zijn partij de plannen van Koch wil steunen.