Euro

Dat de euro niet alleen in het voordeel van de vakantieganger is ingevoerd lijkt vanzelfsprekend. Maar tot nu toe zijn de europese banken de onbetwiste winnaars. Werd in het verleden een eurocheque voor een redelijke vergoeding verwerkt, met de komst van de euro is de beer los (NRC Handelsblad, 7 augustus).

Een door ons bedrijf gestuurde rekening van 148,70 euro aan een klant in Berlijn werd als volgt afgehandeld: kosten opdrachtgever van de betaling in Duitsland 12,50 euro (= ƒ 27,55). Daarna doet de ontvangende Nederlandse Postbank ook nog even mee voor ƒ 5,-, daarmee de totale kosten van de afhandeling op ƒ 32,55 brengend. Oftewel 10 procent van het factuurbedrag verdwijnt als sneeuw in de euro-zon. Voor dit bedrag kan men ook een paar dagen ononderbroken internetten, waarbij dan de hoeveelheid verplaatste digitale bitjes die van een euro transactie waarschijnlijk een paar miljoen maal overschrijdt.

    • Rob de Groot