Een tijdloze relnicht

In de Canal Pride optocht van twee weken terug door de Amsterdamse grachten zijn er nog een paar gesignaleerd: Joanna Lumley in haar gedaante van Patsy uit de Britse serie Absolutely Fabulous. Het mag dan al weer een paar jaar geleden zijn dat mensen in het Amsterdamse uitgaanscircuit elkaar begroetten met `sweety darling', of dat er Ab Fab-party's werden georganiseerd in gelegenheden als de Supper Club, maar Patsy lééft. Met haar torenhoge blonde creatie van lak en haar (suikerspin is een understatement), broodmagere lange benen in een hyperelegant mantelpakje, wankel-stiletto's, make-up volgens het principe `more is more', dieet van wijntje, lijntje en een sporadische kop koffie, gemene pruil en gezond krengerige instelling, is Patsy dan ook simpelweg een vrouwelijke, heteroseksuele relnicht, altijd in voor een feestje met de zoveelste toevallig passerende `zindelijke gorilla', mits jong, dom en mooi.

De eerste serie van Absolutely Fabulous dateert uit 1992, maar Patsy Stone blijkt de tand des tijds goed te hebben doorstaan, en niet slechts door de plastisch chirurg of de grote hoeveelheden alcohol in haar bloed.

Vanaf vanavond gaat Canvas deze eerste serie van Ab Fab weer uitzenden. De vraag was alleen of de serie zelf, afgezien van instant-klassieker Patsy, na acht jaar en eindeloze herhalingen, ook nog weet te boeien. Maar in de praktijk blijken de vertrouwde running gags vooral een feest der herkenning op te leveren. Het `sweety darling' en de luchtkussen, dwangmatig winkelen bij Harvey Nics op weg naar het kantoor, Edina Monsoon die op het moment dat ze de kantoordeuren binnengaat ademloos in haar mobieltje hijgt: ,,Ik kom nu het kantoor binnen'', de merkkleding, Patsy's flessen `Bolly', Edina's truttige moeder en nog truttigere dochter Saffie. Goed, er is ook het een en ander dat behoorlijk gedateerd overkomt (wie draagt er nu Christian Lacroix, of heeft het nog over Fergie?) maar als geheel blijft de serie wonderwel overeind.

Dat is vooral te danken aan het samenspel tussen de briljante Patsy en Edina; de dialogen tussen Edina en dochter Saffie krijgen, hoe venijnig ook, na verloop van tijd steeds dezelfde zeurderige ondertoon. Nee, dan Patsy en Edina die giechelend met een joint over de badkamervloer rollen, terwijl oma vraagt of ze daar nog lang blijven met die wierookstokjes. Of Patsy, telefoon aan haar oor: ,,Emergency liposuction, please.'' En Edina, de redenen opsommend waarom ze de laatste dertig jaar niet meer gesport heeft: ,,In de jaren '60 waren we te stoned om te joggen. In de jaren '70 hadden we plateauzolen. En in de jaren '80 – wat deden we ook al weer in de jaren '80?'' Patsy: ,,In de jaren '80 waren we punk.''

Volgens de geruchten zijn Jennifer Saunders en Joanna Lumley al begonnen aan een nieuwe serie, Mirrorball getiteld. In Mirrorball, dat zich gaat afspelen in het Britse theaterwereldje, doen ex-danseres Viv (Saunders) en de gesjeesde entertainer en zangeres Jackie (Lumley) verwoede pogingen om terug te keren in de spotlights. Het klinkt niet helemaal zo veelbelovend als het Ab Fab-concept, maar zelfs dat is waarschijnlijk niet bestand tegen nog eens acht jaar van herhalingen.

Absolutely Fabulous, Canvas, 22.35-23.10u.

    • Corine Vloet