Coach zonder spelers

Nog geen drie dagen was Maarten van Gent als bondscoach verbonden aan het Nederlandse basketbalteam of hij moest zijn eerste nederlaag incasseren. Tot ergernis van toernooi-directeur Charis Sideris bleek de stichting Nederlandse Basketbal Top (NBT) niet in staat een representatief Nederlands team af te vaardigen naar een sterk bezet toernooi in Amsterdam. Landskampioen Astronauts nam de honneurs waar voor de ploeg van bondscoach Van Gent, die vandaag al met de NBT overlegt hoe het verder moet met het nationale team.

Heeft u na de gedwongen afmelding van het Nederlandse team voor het toernooi in Amsterdam niet overwogen meteen weer op te stappen als bondscoach?

Van Gent: ,,Absoluut niet, want ik had de problemen al voorzien. Het is niet goed voor het imago van het Nederlandse basketbal. Ook de NBT was aanvankelijk tegen de deelname van het Nederlandse team, omdat we onvoldoende spelers konden opstellen. Zwikker was geblesseerd en Nahar en Hammink zitten nog zonder club. Zij konden bij wijze van spreken tijdens een wedstrijd van het Nederlandse team worden opgeroepen door een nieuwe werkgever. Organisator Sideris had op persoonlijke titel spelers gevraagd een Nederlands team te vormen. Die afspraken waren niet waterdicht.''

Wordt het Nederlandse team ooit door clubs én spelers gesteund?

,,Onkunde, tijdgebrek en miscommunicatie hebben een grote rol gespeeld bij de afmelding van het team. Als Sideris en de NBT allebei de schuld op zich nemen, hoeven ze nu geen ruzie met elkaar te maken. Ik heb dit gedoe met lede ogen aangezien. Ik was zelfs bereid met een zootje ongeregeld te spelen, maar dat werd me van alle kanten afgeraden. Nu is het moment om afspraken te maken.''

U zult Astronauts-coach Ton Boot wel als eerste bellen, omdat hij geen spelers wenste af te staan aan het Nederlandse team.

,,Boot heeft niet zoveel spelers die voor het Nederlandse team in aanmerking komen. We spelen pas in november tegen Israel. Tegen die tijd hoop ik dat het Nederlandse team geen wespennest meer is.''