Brentjens bij EK tevreden met zilver

Bart Brentjens heeft gisteren in Rhenen zilver gewonnen bij de Europese kampioenschappen mountainbike. De Limburger hield zijn benen stil toen zijn Belgische ploeggenoot bij Specialized, Filip Meirhaeghe, uit de kopgroep demarreerde. Achter Meirhaeghe moest de olympisch kampioen van 1996 genoegen nemen met de tweede plaats.

,,Ik had tegenstrijdige gevoelens'', zei Brentjens na afloop. ,,Ik ging hier voor goud. Maar ik vond dat het niet aan mij was om het gat dicht te rijden. Hij is mijn ploeggenoot. Ik lig regelmatig met hem op één kamer en dan hebben we veel lol. Hij is als een broer voor mij. Ik heb hem laten profiteren. Maar Filip was ijzersterk. Het is maar de vraag of ik het goud hierdoor echt heb verspeeld. Met het zilver ben ik ook tevreden. Bij het WK heb ik al brons gepakt, dus voor Sydney blijft er nog maar één kleur over'', voorspelde Brentjens.

In Australië kan de Nederlander opnieuw met Meirhaeghe in de kopgroep terechtkomen. Hoewel de inwoner van Schaijk te horen heeft gekregen dat zijn contract bij Specialized na vier jaar niet wordt verlengd, zal hij zich dan aan de stalorders van de ploeg houden. ,,Hoewel ik weg moet, ben ik het team heel dankbaar voor al die jaren. ''

Manager Gert-Jan Theunisse van Specialized verwacht echter niet dat er stalorders zullen komen. De oud-trainer en zwager van Brentjens, die om zakelijke redenen (minder budget) afscheid neemt van de renner, wil zijn pupillen in Sydney voor hun eigen kansen laten gaan. ,,De Spelen zijn iets bijzonders, daar wil ik niemand met afspraken belasten.''

In Sydney zal het landsbelang een meer nadrukkelijke rol gaan spelen. Brentjens heeft met de olympiërs Bas van Dooren en Patrick Tolhoek tijdens de olympische overdracht in juni al de intentie uitgesproken dat ze niet tegen elkaar zullen rijden. ,,Het zal ieder voor zich worden'', zei Brentjens. ,,Er komt nog een tweede gesprek met KNWU-directeur Peter Nieuwenhuis.''

Van Dooren en Tolhoek konden zich in Rhenen niet in de kopgroep handhaven. Het duo van Be One, middenin een trainingsperiode, had niet gepiekt naar het EK. Van Dooren, die elfde werd, richt zich voor Sydney op de wereldbekerfinale in september. Hij is nog kanshebber op de eindzege in de cyclus. ,,De wereldbeker zegt mij meer dan het EK.'' Tolhoek kampte in aanloop naar de EK met een achillespeesblessure. Hij was daarom meer dan tevreden met een zesde stek.

Brentjens vond snel aansluiting bij een kopgroep met onder andere Meirhaeghe, tweevoudig winnaar van brons bij het WK, Paulissen, de Fransman Arnould en de Noor Hoydahl. Na een mislukte poging van Arnould sprong Meirhaeghe weg. Brentjens hield in en bleef uiteindelijk met Paulissen over. In de laatste afdaling loste hij de Belg. ,,Dit is goed voor het moraal, ook al is het geen goud'', aldus Brentjens. ,,Ik ben er nog niet, maar de vorm komt er aan.''

Na haar mislukte jacht op een olympisch startbewijs greep Elsbeth Vink door tegenslag bij de EK mountainbike net naast een medaille. De 27-jarige Brabantse eindigde als vierde achter de Française Laurence Leboucher, de Italiaanse Paola Pezzo en de Britse Caroline Alexander. ,,Ik deed het in mijn stijl van dit seizoen'', schamperde de renster.

Onder meer als gevolg van een valpartij verloor Vink de strijd om het olympische startbewijs op de mountainbike van Corine Dorland, die bij het EK als achtste eindigde. Ze hoopte daarna op een ticket voor de weg, maar bondscoach Jean-Paul van Poppel gaf de voorkeur aan Chantal Beltman. De motivatie bij Vink verdween na de zoveelste teleurstelling in haar wielerloopbaan.

Het EK beschouwde ze als een troostprijs. Met Pezzo, Leboucher, Alexander en de Duitse Blatter nam ze de leiding in de wedstrijd. Drie ronden voor het einde sloeg de pech opnieuw toe. Ze schakelde fout en trapte de ketting klem. De concurrentie versnelde meteen. ,,Ik heb de hele tijd het zicht op het podium gehad. Dit is ontzettend balen. Het lijkt wel of het dit jaar niet mee wil zitten'', zei Vink na afloop.