Agenten van Guardia Civil vermoord

Bij een bomaanslag in een stadje in de Spaanse Pyreneeën nabij Huesca zijn gisterochtend vroeg twee agenten van de Spaanse Guardia Civil om het leven gekomen.

Een vrouwelijke agente van 32 jaar werd gedood toen de bom ontplofte die onder een patrouille-wagen was bevestigd. Haar mannelijke collega van 22 jaar raakte zwaar gewond en stierf korte tijd later in het ziekenhuis.

De politie gaat er van uit dat de aanslag het werk is van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Vermoed wordt dat de daders zijn gevlucht over de grens met Frankrijk. Het aantal slachtoffers dat bij terreuraanslagen van de ETA om het leven is gekomen is hiermee gestegen tot elf sinds de beweging eind vorig jaar een einde maakte aan zijn bestand.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jaime Mayor Oreja, heeft inmiddels de fractievoorzitters in het Spaanse parlement, met uitzondering van die van de politieke tak van de ETA, uitgenodigd voor een gesprek. Hij wil proberen de eenheid van de democratische partijen tegenover de ETA te herstellen. De Baskisch-nationalistische partij PNV heeft positief op het voorstel gereageerd. Het is voor het eerst in lange tijd dat de PNV en het centrum-rechtse kabinet van premier José María Aznar om de tafel gaan zitten.

De verhoudingen tussen de PNV en de overige partijen, vooral de regerende Partido Popular, is de afgelopen twee jaar op een dieptepunt gekomen, nadat deze partij een akkoord sloot met de politieke ETA-aanhang. De PNV, die de minderheidsregering in Baskenland vormt, kreeg veel kritiek toen zij vasthield aan de overeenkomst nadat de ETA de wapens weer had opgepakt. PNV-leider Xavier Arzalluz weigerde de toenaderingspogingen tot de ETA te staken, ook al groeide ook binnen zijn eigen partij de kritiek op die houding – ook omdat de ETA onverminderd doorging met het afpersen van ondernemers en aanvallen met brandbommen op politieke tegenstanders. Met de moord twee weken geleden op een aan Baskische werkgeversvoorzitter die nauwe banden had met de PNV, bleek de ETA de Baskische nationalisten zelf in het vizier te hebben.

Nadat eerder de Baskische fractievoorzitter in het Spaanse parlement Iñaki Anasagasti zich tegen de officiële partijdoctrine had uitgesproken, verklaarde het afgelopen weekeinde de Baskische regio-president Juan José Ibarretxe het akkoord van zijn partij met de ETA mislukt. Ibarretxe riep op tot een ,,nieuwe etappe'' in het politieke overleg. De PNV-leider Arzalluz heeft zich tot dusver evenwel niet uitgelaten over het ETA-akkoord.

In het Baskische stadje Hernani is het gisteren op de stoep van het stadhuis tot een veldslag gekomen tussen de Baskische regionale politie en ETA-sympathisanten. De politie blokkeerde een poging om de urn met de as van een ETA-aanhanger te installeren in het raadhuis. Het ging om een van de vier terroristen die twee weken geleden om het leven kwamen toen hun eigen springstof vroegtijdig ontplofte. De politie trad ook op in het dorpje Markina waar een poging werd ondernomen om een rouwkapel in te richten in het gemeentehuis met de resten van een tweede ETA-terrorist. De rechter verbood in beide gevallen via een spoedprocedure dat de gemeentehuizen ter beschikking werden gesteld voor het eerbetoon aan de ETA.