Zomergast Henk van Os

,,Ik wil het niet romantiseren'', verontschuldigde Helga Ruebsamen zich afgelopen zondag in Zomergasten. Zij zag schoonheid, aandoenlijkheid zelfs, in de ruwe Hagenees uit Buren, tot verbazing van presentator Van Dis. Zo kwamen ze er gedurende een onderhoudende televisieavond achter, dat de charme van de verloedering voor hen allebei iets anders betekende.

De vierde zomergast in de reeks is prof. dr. Henk van Os (1938). Van Os nam in 1996 afscheid als directeur van het Rijksmuseum en is sindsdien universiteitsprofessor Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. Als museumdirecteur haalde hij de Nederlanders terug naar het Rijksmuseum met grote tentoonstellingen als De Dageraad der Gouden Eeuw. Van Os is vooral bekend van zijn aangenaam kalme en heldere uitleg in het kunstprogramma Beeldenstorm van de AVRO. Daarvóór presenteerde hij Museumschatten bij de VARA. Hij is in in zekere zin de opvolger van Pierre Jansen, die vijfentwintig jaar geleden stopte met zijn populaire programma Kunstgrepen.

Van Os zal zijn kwaliteiten als docent wellicht niet kunnen verloochenen, wanneer in Zomergasten beelden van religieuze kunst uit de late middeleeuwen en van zijn favoriete schilder Marc Rothko vertoond worden. Verder zal de avond van Henk van Os gekleurd zijn door absurdisme en zijn idee dat de werkelijkheid niet is wat hij is. Er is een fragment uit de absurdistische Franse speelfilm On n'enterre pas le dimanche (1959) van Michel Drach te zien, `de mooiste film ter wereld' volgens Van Os.

Van Os is gefascineerd door sektes en de verpersoonlijking van het kwaad in een man als Andreotti. Dat illustreert een Reporter-uitzending over sektes. Deze reportage, gemaakt naar aanleiding van het drama in 1993 rond The Branch Davidians in Waco, belicht een Amerikaanse sekte geleid door een vrouw, waarin ook Nederlanders zitten. Een sketch uit het programma Sex van de cabaretgroep `De vliegende panters' biedt een humoristisch intermezzo.

Zomergasten, zondag, Ned.3, 21.00-24.00u.

    • Martijn Meijer