Vrouwen favoriet

Volgende week begint dan eindelijk de Bridge Olympiade in Maastricht. In de open categorie (lees mannen) is ons land met een beetje goede wil aan te merken als een gevaarlijke outsider. Bij de vrouwen behoort Nederland, zeker sinds de in januari behaalde wereldtitel, zondermeer tot de favorieten. Het team speelt nog steeds met dezelfde drie paren. Af en toe is er voor hen de gelegenheid zich te meten met de mannentop. In de Cap Gemini Top 16 leverde dat niet meer op dan een laatste plaats voor het paar Pasman-Simons. Dat was maart. In juli tikten onze vrouwen alweer als derde aan op het prestigieuze landentoernooi van Deauville. De eindoverwinning ging daar naar het Franse open team, dat evenwel een nederlaag moest aanvaarden tegen de Hollandse dames.

Een van de concurrenten in Maastricht zal ongetwijfeld Oostenrijk zijn. Dat is zeker het geval als Maria Erhart meedoet. Erhart is misschien de sterkste, maar zeker de kleurrijkste speelster ter wereld. Haar wil om te winnen is spreekwoordelijk. Wat dat betreft speelt ze als een kerel. Haar probleem is dat zij in eigen land nooit een vrouwelijke partner heeft kunnen vinden van gelijkwaardig niveau. Dit spel, afkomstig uit de halve finale om de Venice Cup tegen Nederland, kwam het humeur van Erhart niet ten goede.

In OW zit zelfs 4♠ erin mits je de klavers gelukkig toucht. Van der Pas-Vriend zaten in ieder geval in 2♠ plus 1, op zich een solide resultaat. Hoe solide bleek uit de gebeurtenissen van de andere tafel:

1) een sterk spel of een zwakke twee in ruiten.

Klaarblijkelijk dacht Sylvia Terraneo dat het doublet van haar partner op 3♦ straf was. Anders is haar pas niet te verklaren.

Erharts doublet is natuurlijk informatief, zo speelt elke expert dat tegenwoordig. Vanwege het specifieke hartenzitsel gaan in 3♦ niet meer verloren dan een harten, twee schoppen en een klaveren.

Dat was ook precies het aantal slagen dat Jet Pasman afgaf. Nederland plus 470 en twaalf imps winst.

Dit spel leverde er dertien op:

In de gesloten kamer zaten Fischer-Weigkricht als OW in 5♠, dat precies werd gemaakt. Open boden Van der Pas-Vriend fraai:

Een goed slem, maar de verdediging maakte het de leider wel heel makkelijk door met ♦10 te starten, waarop in noord gelijk de vrouw werd gelegd. Zuid kan nog het beste uitkomen met een klavertje. De leider moet dan troeven en maakt het contract door ♦A-H te spelen, gevolgd door nog een ruiten. Als zuid hoog voortroeft is ♠B een entree voor de hartens, waarop de rest van de ruiten verdwijnen. Troeft zuid niet dan troeft de leider op tafel en kunnen ook dan de hartens worden meegenomen. Dat laatste gebeurde. Nederland plus 1430.

Tip: een bezoek aan de Bridge Olympiade is een must. De wedstrijden zijn tussen 26 augustus en 9 september iedere dag live te volgen op het (Nederlandse) Rama in MECC Congrescentrum te Maastricht.

    • Jan van Cleeff