`Vestig bordeel op platteland'

Het platteland leent zich goed voor de vestiging van bordelen, vindt de voorzitter van de Kamer van Koophandel in Flevoland.

Als de woonwijk dwarsligt, lijkt het bedrijventerrein een goed alternatief voor de vestiging van een bordeel. Maar Frits Smit, voorzitter van de Kamer van Koophandel in Flevoland, is tegen dat ,,automatisme''. Kijk eens naar het agrarisch gebied, zegt hij.

Waarom leent het agrarisch gebied zich voor de vestiging van bordelen?

Smit: ,,Als je in een woonwijk een bordeel wilt vestigen, zijn er twee problemen: overlast en privacy. Dus moet je op zoek naar plekken waar de hinder beperkt is en het bezoek in redelijke anonimiteit kan plaatsvinden. Het agrarisch gebied heeft een aantal voordelen. Het is dunbevolkt, de dichtheid van de bebouwing is laag. De overlast is gering en dat maakt het makkelijker. Bovendien vermindert de agrarische functie van het platteland. Het aantal boeren slinkt. Er staat onroerend goed leeg, of het komt leeg te staan. Je ziet nu al dat daar campings komen, of opslagplaatsen voor caravans. Bordelen zijn ook een optie. Vooral in de kleinere dorpen en gemeenten.''

De polder als bordeelzone?

,,Haha. Nee, dat bedoel ik niet. Ik vind natuurlijk niet dat het agrarisch gebied overspoeld moet worden met seksboerderijen en bordelen. Ik zeg alleen maar: verlies de mogelijkheid niet uit het oog, het is best geschikt.''

Denkt u niet dat boeren bezwaar zullen maken?

,,Dat kan ik mij goed voorstellen. Maar ja, woonwijken, winkelcentra, scholen en kerken zien ook liever geen bordeel om de hoek en protesteren dat ze hinder ondervinden.''

,,Gemeenten zeggen dan heel gemakkelijk: `Oh, het kan daar en daar en daar niet. Weet je wat, doe maar op het bedrijventerrein'. Maar dat moet geen wet van Meden en Perzen zijn.''

Want het bedrijventerrein is niet geschikt, volgens u?

,,Het zou het vestigingsgedrag van bedrijven kunnen beïnvloeden. Ze laten misschien de optie op die grond schieten als ze weten dat er een bordeel naast hen komt.''

Bordelen zijn voornamelijk 's avonds open. Daar heeft een bedrijf dat kantooruren aanhoudt toch geen last van?

,,Het is een imagokwestie. `Wij zijn gevestigd naast een bordeel', dat idee. Al hangt het er natuurlijk wel een beetje vanaf hoe dat bordeel eruit ziet. Daar moeten gemeenten ook streng op gaan letten.''

Maar goed, bordelen zullen érgens gevestigd moeten worden.

,,Jazeker. Sommige gemeenten proberen vast te houden aan de nuloptie, maar dat zullen ze voor de rechter niet staande kunnen houden. Het bordeelverbod wordt in oktober opgeheven en dan moeten bedrijven een vergunning kunnen krijgen. Dus gaan gemeenten naar de één-optie en kijken ze naar het bedrijventerrein. Het is goed als iemand zegt: misschien is dat niet altijd het beste idee.''

Met uw suggestie vertegenwoordigt u de belangen van de gevestigde bedrijven, maar u moet straks ook de belangen van de bordelen vertegenwoordigen.

,,Dat is waar, maar geen probleem. We hebben wel vaker te maken met conflicterende belangen van bedrijven.''

    • Yasha Lange