`Time out' voor Roma langs de A12

De Roma-familie Nicolich heeft Utrecht moeten verlaten. Vijf gezinnen kamperen nu bij een tankstation langs de A12

. Het half-gekookte avondeten verdwijnt van de plastic tafel, stoelen worden in alle haast door een caravanraam naar binnen gewerkt, kinderen bij elkaar geraapt, woonwagens van de blokken afgehaald en ingehaakt. Een paar meter verderop slaat een groep agenten het tafereeltje gade. Dan komt een escorte van zes motoragenten het parkeerterreintje oprijden, gevolgd door een takelwagen, en binnen enkele minuten is het terrein bij sportpark Maarschalkerweerd ontruimd.

Om half zeven gisteravond was het eindelijk zover: na dagen van onzekerheid moest de Roma-familie Nicolich de gemeente Utrecht met onmiddellijke ingang verlaten. Politie bracht de familie naar een andere plek, buiten het grondgebied van de gemeente, die van te voren niet bekend was gemaakt. Het bleek een troosteloos parkeerterrein achter een pompstation langs de A12 bij Bunnik te zijn. ,,Een veilige plek'', noemt de gemeente Utrecht het. ,,Ze mogen daar korte tijd blijven staan, zegt burgemeester Brouwer van Utrecht. ,,Een soort time-out om alles te laten bezinken.''

Een `time-out' is ook wat de familie Nicolich aan de gemeente vroeg in een kort geding, al was het parkeerterrein langs de A12 niet direct wat ze daarbij voor ogen stond. De familie, bestaande uit vijf gezinnen van zo'n dertig mensen in totaal, stond sinds 3 augustus op een parkeerterrein aan de Koningsweg in Utrecht, in de hoop dat ze in Utrecht mochten blijven. Maar de gemeente zag geen mogelijkheden voor de Roma. Er is een wachtlijst voor woonwagenstandplaatsen, en de familie Nicolich staat bovendien niet ingeschreven als woningzoekende. De pogingen van de gemeente om in overleg met de provincie en de gemeente Driebergen naar een oplossing in de regio te zoeken, hebben niets opgeleverd, zo liet burgemeester Brouwer donderdag weten. Nadat de gemeente de groep donderdag had gesommeerd de parkeerplaats te verlaten, probeerden de Roma de beslissing aan te vechten in een kort geding. De rechtbank wees gisteren echter alle eisen van de familie af.

Wat de familie Nicolich daarbij vooral parten bleek te spelen, was de `afkoopsom' waarmee ze vorige maand uit Driebergen waren vertrokken, na ernstige problemen met buren op het kamp waar ze verbleven. Om de crisis op te lossen, bood het gemeentebestuur van Driebergen de Roma een `schadevergoeding' van zes ton, op voorwaarde dat ze zich uitschreven, vrijwillig vertrokken en beloofden nooit meer terug te komen. Deze onorthodoxe `oplossing' leidde prompt tot de val van het gemeentebestuur. Nu begint het erop te lijken dat het geld ook voor de famile Nicolich voornamelijk nadelige consequenties heeft. Het bedrag bleek niet toereikend voor een eigen kampje, en vervolgens wilde geen enkele gemeente of camping de gezinnen opnemen. Wlasco Nicolich, hoofd van de familie, zei gisteren tijdens het kort geding het bedrag terug te willen betalen. ,,Wij willen dat geld niet, wij willen een plaats.'' Onmiddellijk na de uitspraak vertrokken de Roma naar een parkeerterrein een paar honderd meter verderop, maar het mocht niet baten. Na een paar uur werden ze alsnog onder politiebegeleiding de stad uitgezet.

De Roma op het parkeerterrein aan de A12 zijn nu de verantwoordelijkheid van de gemeente Bunnik, zo lijkt het. De gemeente liet weten dat de groep volgens de Wegenverkeerswet 24 uur op het parkeerterrein mag bivakkeren. Bunnik voert ondertussen overleg met Rijkswaterstaat, de beheerder van het parkeerterrein.

    • Corine Vloet